U trendu

Čile najavljuje biološki koridor za zaštitu ugroženih jelena

SANTJAGO – Čile je danas pokrenuo program
zaštite ugrožene vrste južnoandskog jelena, huemula, stvaranjem biološkog koridora koji obuhvata područje koje je nedavno poklonila porodica pokojnog filantropa i osnivača kompanije „Nort fejs“ Daglasa Tompkinsa.

Fondacija Revilding Čile, Tompkinsova zadužbina, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede Čilea saopštila je da će „Huemul nacionalni koridor“ činiti oko 16 povezanih područja pod zaštitom države, preneo je Rojters.

„Ova javno-privatna inicijativa nastoji da smanji pretnje za vrstu, jača populaciju huemula u ključnom očuvanju oblasti Patagonskog parka“, saopštilo je Ministarstvo, dodajući da će takođe izgraditi prvi u svetu Centar za spasavanje, rehabilitaciju i reprodukciju huemula.

Prošle nedelje, Kristin Tompkins, suosnivač i predsednik Revilding Čile, sastao se sa predsednikom te zemlje Gabrijelom Borićem i donirao 93.492 hektara za stvaranje novog nacionalnog parka u regionu Magalanes.

„Ovo je jedan od razloga što je ovaj park toliko važan ne samo za Čile već i za svet…Ovo je veliki cilj za očuvanje i borbu protiv klimatske krize“, rekao je Tompkins za Rojters.

Huemul je jedna od dve vrste autohtonih jelena koje se nalaze samo u patagonskim šumama Argentine i Čilea.

Degradacija staništa smanjila je ovu populaciju na manje od jedan odsto, prema podacima ministarstva.

Odrasli huemuli mogu dostići oko 1,55 metara dužine, 80-90 centimetara visine i težine do 68 kilograma. Biljojedi su i žive oko 14 godina.

Iako je prvobitno pronađen u oblastima u centralnom Čileu, huemul se sada može videti uglavnom u najjužnijim regionima Ajsen i Magalanes.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.