U trendu

Čuturilo:Zabrinut sam da naša kompletna delatnost ne ode u istoriju

BEOGRAD – Član Upravnog odbora Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ) Nikola Čuturilo ističe da su zbog epidemije virusa korona pogođene sve grane muzičke industrije dok kao najugroženiju izdvaja sferu izvođačke delatnosti.

„Zabrinut sam da naša kompletna delatnost ne ode u istoriju“, rekao je Čuturilo za N1.

On navodi i tonce, zatim producente, one koji se bave snabdevanjem, transportom, logistikom. . . kao neophodne elemente da bi se manifestacija poput koncerata ili festivala uopšte održala ali kaže da su, kao i u pozorištu, baletu, operi, najugroženiji izvođači…

„I to samostalci koji nisu u radnom odnosu. Oni od marta meseca nisu imali nikakve prihode“, rekao je Čuturilo i dodao da je ključno da su se, u okviru udruženja, organizovali sa ciljem da pomognu ugrožene kolege.

Kaže da se trenutno kao jedina moguća alternativa nameće „onlajn i lajvstrim“ izvođenje ali da se nada da to neće biti tako u budućnosti jer je, ističe, doživljaj u regularnom javnom nastupu nezamenljiv.

On objašnjava da je preko SOKOJ-a u aprilu podeljena prva jednokratna pomoć.

„Na skali su oni koji osim muzike ne ostvaruju nikakav drugi prihod i oni koji su na najnižim primanjima. Ključna pomoć je pomoć odmah. Očekujemo drugu pomoć za nedelju ili dve u toku ovog meseca“, naveo je Čuturilo.

Rekao je kako je od države zatražena minimalna pomoć za slobodne umetnike i da su je dobili 47. dana od dana kada je donešena odluka o pomoći.

To je sve samo ne hitna pomoć, smatra on i dodaje da će različita strukovna udruženja u narednim danima izaći sa zajedničkim saopštenjem.

„Bez naše inicijative koja je esencijalna nema ništa. Negde sam zadovoljan da imamo pameti da se čujemo i organizujemo“, zaključio je Čuturilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.