U trendu

„Dama iz Monaka“ – holivudska ili evropska verzija?

Najnoviji roman Isidore Bjelice, "Dama iz Monaka", u osnovi ima interesantan eksperiment: ispričati istu priču onako kako bi izgledala da je prikazana na filmu napravljenom u Holivudu ili u evropskom filmu. Tu je i priča o Grejs Keli i njenoj smrti, o bogatima, o glamuru, o tome da se novcem ipak ne može sve kupiti…
Na početku knjige nalazi se uputstvo za čitaoce, savet da ne čitaju obe verzije, već samo onu koja odgovara njihovom senzibilitetu (ako nisu sigurni povodom toga, postoji, odmah potom, i test koji bi im mogao pomoći u određivanju koju bi verziju želeli da pročitaju). Prema uputstvu, čitanje obe verzije može doneti negativne emocionalne i psihološke posledice, izuzev kod čitalaca visoke inteligencije, veoma nežnih i duševnih, najhrabrijih i najpametnijih.
Nakon tog uvoda i testa, sledi holivudska verzija priče. Sama priča je jednostavna: glavnu junakinju, spisateljicu, potpuno neočekivano zove Nina, prijateljica sa kojom je izgubila kontakt nakon što se Nina u mladosti udala za bogataša iz Monaka. Prihvatajući Ninin poziv, spisateljica putuje kod nje u Monako, gde se upoznaje sa životom bogatih, sa mukama svoje imućne prijateljice, njenom neposlušnom, boemski nastrojenom ćerkom Karolinom, odsutnim mužem, ljubavnikom, pojavljuje se i prava (ali siromašna) ljubav njene prijateljice, a u sve to je umešan i ukleti prsten koji je pripadao Grejs Keli.
Nakon toga, slede pisma koja je nekada primila Grejs Keli, pisma koja objašnjavaju otkud njoj ukleti prsten koji je, možda, doveo i do njene smrti. Posle toga ide i evropska verzija priče, manje "umivena" od holivudske, ne tako "zaslađena", sirovija – i sa istom tragedijom koja postoji i u holivudskoj verziji, tragediji u kojoj nikakav novac ovog sveta ne pomaže. U obe verzije postavlja se pitanje šta je bolje, voditi uzbudljiv život, koji ne vodi bogatstvu (ali se živi punim plućima, uz voljenog muža i voljenu decu), ili voditi materijalno obezbeđen, pa i glamurozan život, i ustanoviti, prekasno, da u nekim stvarima novac ne donosi utehu, a da se u jurenju glamuroznog života ispustilo sve što bi kakvu-takvu utehu moglo da ponudi.
Ovaj roman može biti čitan kao lagana zabava, a može i da navede na razmišljanje o različitim viđenjima stvari, različitim izborima, različitim prioritetima, različitim životima koji nastaju kao posledica toga. Odaberite ono što vam je po volji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.