U trendu

Dan Afrike obeležen u PTT muzeju

BEOGRAD – Povodom Dana Afrike, koji se obeležava 25. maja, danas je u PTT muzeju u Beogradu održana promocija filatelističkog izdanja “Dan Afrike” i otvorena izložba “Neotkrivena Afrika”.

Na otvorenoj postavci su izloženi ekskluzivni eksponati bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa ovog kontinenta.

Zoran Đorđević, v. d. direktora Pošte, izjavio je da je misija te ustanove da povezuje ljude i kontinente, te da im je zbog toga posebna čast da predstave marku posvećenu višedecenijskom prijateljstvu i zajedničkim vrednostima naroda Srbije i Afrike.

“Sa narodima Afrike delimo i viđenje buduće saradnje u oblasti privrede, modernih tehnologija, razvoja infrastrukture i obrazovanja, čemu će Pošta Srbije doprineti u domenu poštanskih, logističkih i informatičkih usluga”, rekao je Đorđević.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da je Srbija ponosna na slavnu prošlost i zajedničke pobede i da je zbog toga 25. maj zabeležen u kalendaru kao Dan prijateljstva sa narodom Afrike.

“Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog i javnog prava, predstavljaju principe na kojima mora biti utemeljen svet budućnosti kojem zajedno težimo”, izjavio je Starović.

Doajen Grupe afričkih ambasadora ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub naveo je da će odluka Pošte Srbije da marku posveti Danu Afrike doprineti obeležavanju posebnog odnosa između afričkog kontinenta i Srbije.

“Ova inicijativa nas nije iznenadila, jer su nam dobro znane prijateljske veze koje gospodin Đorđević održava sa svim afričkim ambasadorima, kao i njegova uvek prisutna volja za unapređenjem saradnje”, izjavio je Šebšub.

Direktor PTT muzeja i upravnik Udruženja Adligat Viktor Lazić podsetio je da su Jugoslavija i Srbija afričkim narodima uvek pružale ruku prijateljstva, podrške i razumevanja.

“Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u Muzeju afričke umetnosti ili Udruženju Adligat nije napustio Afriku kao plen okupatora, već kao dar afričkih prijatelja ili uz odobrenje meštana”, naglasio je Lazić.

Takođe je otkrio da se aktuelna izložba sastoji od predmeta od velikog umetničkog i kulturnog značaja, koji su Muzeju putovanja Adligata poklonili bračni par Stanimir i Slobodanka Jovanović nakon dužeg diplomatskog rada u Zambiji, Nigeriji, Gabonu.

Na vinjetama se nalaze predmeti iz Muzeja afričke umetnosti koji predstavljaju simbole Nigerije, Angole, Alžira, Maroka i Egipta, dok su Kenija, Tunis i Etiopija prezentovani predmetima iz navedenog Muzeja knjige i putovanja Adligat.

Zajedno sa Muzejem afričke umetnosti, udruženje građana Adligat obezbedilo je stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja i izložbe, a svečanosti su prisustvovali ambasadori i predstavnici diplomatije afričkih zemalja i predstavnici Muzeja afričke umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar