U trendu

„Dan italijanskog dizajna“ 23. marta u MPU

BEOGRAD – Povodom šestog po redu Dana italijanskog dizajna 23. marta 2022. godine održava se specijalna izložba sa postavkom najsavremenijih italijanskih rasvetnih uređaja renomiranih arhitektonskih studija, u izložbenom prostoru Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, saopštili su iz MPU.

Postavka će biti izložena u muzeju do 25. marta.

Na istom mestu 23.03. u 17.00 časova biće održana i konferencija pod nazivom: „Italijanska tehnika osvetljenja: pametno svetlo za pametne gradove. Italijanska izvrsnost u dizajnu osvetljenja po meri čoveka“, koju organizuju Ambasada Italije u Beogradu, Agencija za za spoljnu trgovinu ICE u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, zajedno sa Komorom italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrijom Srbije, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Konferencija će se sastojati iz dva dela.

U prvom delu govoriće Nj .E. Karlo Lo Kašo, Ambasador Republike Italije; pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić; Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti, a putem video-linka uključiće se prof. Korado Terci sa kojim će voditi razgovor arhitekta, profesor urbanog dizajna, dr Zoran Đukanović.

Moderator je Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Kroz priču o iskustvu prof. Korada Tercija, arhitekte specijalizovanog za dizajn osvetljenja, kao i drugih vodećih stručnjaka iz ove oblasti, diskutovaće se o temama funkcionalne i arhitektonske upotrebe svetlosti, dok će učesnicima biti predstavljeni i konkretni projekti.

U drugom delu konferencije Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu, održaće uvodnu reč i biće moderator.

Učestvuju Marko Palandela, profesor dizajna svetla; Paolo Di Trapani, direktor kompanije Coelux; Marina Minoci, istoričarka umetnosti – Galerija Borgeze iz Rima; Đulia Marcani, sa univerziteta Alma Mater iz Bolonje EnlightenMe projekta i Darko Budeč, direktor BUCK lighting.

Zahvaljujući partnerstvu sa kompanijama Artefacto, Buck Lighting, Berlight Design, Light studio-Artemide i Lušo, na ovogodišnjem događaju u Srbiji biće predstavljen bogat izbor radova tehnike osvetljenja vodećih italijanskih kompanija u ovoj oblasti na međunarodnom nivou.

Dizajn osvetljenja je po meri gradova budućnosti, gde kvalitet života i zaštita životne sredine idu zajedno sa lepotom realizovanih proizvoda.

Takođe, ove teme su u središtu kandidature Rima za domaćina manifestacije EXPO 2030.
Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom Compašo d’Oro, Agencijom ICE, Konfindustrijom, Trijenalom u Milanu, Sajmom nameštaja u Milanu, federacijom Federlegno Arredo i Fondacijom Altagamma, kako bi se istakla izvrsnost italijanskog dizajna u svetu.

Za 2022. godinu, izabrana tema je: „Re-generacija. Dizajn i nove tehnologije za održivu budućnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar