U trendu

„Dešifrovanje“ plača beba rezultat iskustva

LONDON – Sposobnost „dešifrovanja“ plača kod beba, odnosno prepoznavanja i razlikovanja vrste bebinog plača, ne predstavlja urođenu veštinu, već sposobnost koja proizilazi iz iskustvenog doživljaja, prenosi Gardijan.

Grupa istraživača pokazala je da mogućnost prepoznavanja vrste plača, te povezivanja sa određenom emocijom kod bebe, dolazi kroz stečeno iskustvo, a ne kao urođena sposobnost, što je do sada bilo prihvaćeno objašnjenje.

„Otkrili smo da odrasli mogu da prepoznaju signale bola za razliku od blage nelagodnosti u plaču beba, ali ta sposobnost zahteva prethodno iskustvo“, rekla je Silo Korvin.

Zanimljivo je da je ova studija pokazala da se prepoznavanja vrste plača ne vezuje samo za bebe kojima su roditelji ispitanici, već da su roditelji bili sposobni da prepoznaju i razumeju plač beba koje nisu nikada nisu susreli.

Osobe koje nisu imali iskustvo sa bebama nisu mogle to da prepoznaju, naveli su istraživači.

Studija je obuhvatila 200 učesnika koji su bili na različitim nivoima iskustva u brizi o deci.

Ispitanici su dobili osam snimaka plača različitih beba, tako da su imali zadatak da te snimke slusaju tokom dva dana.

Nakon perioda slušanja, vršeno je testiranje prepoznavanja različitih vrsta bebinog plača, nakon čega su razlikovali krikove bola izazvane vakcinacijom od krikova nelagodnosti zabeleženih u vreme kupanja.

Rezultati eksperimetnta pokazali su da je sposobnost „dešifrovanja“ zavisila od postojanog iskustva sa bebama kod osoba, ne samo od slušanja u prethodnim danima.

Dok neiskusni ispitanici nisu raspoznavali ništa bolje od slučajnog pogađanja, roditelji i stručnjaci za pedijatriju koji su često komunicirali sa bebama su uspeli u 70 odsto slučajeva.

Ova studija je deo šireg istraživačkog programa koji proučava kako se informacije kodiraju i saopštavaju u plaču beba.

„Bebe moraju da izraze svoj bol ili nelagodu kroz plač i glasove. Postoje i drugi načini da se utvrdi da li bebu nešto boli, na primer po izrazima lica ili držanju, ali plač nam može dati dodatne informacije o tome kako se beba oseća“, rekao je dr Kovin.

Zaključak studije je da se sposobnost „dešifrovanja“ bebinog plača razvija iz neurobioloških promena koje dolaze sa roditeljstvom ili brigom o bebama, kažu autori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar