U trendu

Dimitrijević: Postoji volja i odlučnost za Kolarac

BEOGRAD – Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine, napominje da u ovom periodu važna institucija kulture proživljavala svoje najteže dane, ne samo zbog pandemije kovid-19, već i zbog nerešenog pravnog statusa, odnosno nepostojanja rešenja za trajno finansiranje ove institucije.

Ona je navela i da se angažovanjem aktuelnog Ministarstva kulture i Odbora Kolarčeve zadužbine došlo do toga da je jasno da postoji volja i odlučnost da se sve u vezi sa ovim problemom trajno reši”-

Kako prenosu Biznis.rs, Odbor Zadužbine je, na osnovu predloga ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, uputio inicijativu Ministarstvu za rešavanje pitanja trajnog finansiranja ove institucije. Uz navedenu saglasnost Ministarstva i Zadužbine obezbediće se normalno funkcionisanje Kolarca, jer bi to bilo pitanje od nacionalnog značaja.

“To podrazumeva da Kolarac postane ustanova od izuzetnog nacionalnog značaja, sa trajnim finansiranjem i poverenim poslovima koji su u skladu sa kulturno-obrazovnim delatnostima ove Zadužbine i zadatkom trajnog negovanja publike, a da pri tom ostane zadužbina.Uvereni smo daćemo kroz definisanje koncepta poveravanja određenih poslova od šireg značaja za srpsku kulturu, obezbediti očuvanje trajne misije ove institucije, ali i osigurati poštovanje volje njenog osnivača i velikog dobrotvora Ilije M. Kolarca”, napominje upravnica ove institucije.

Dimitrijević naglašava da su aktuelni problemi sa kovid-19 onemogućili su da ostvarujemo redovne prihode od delatnosti, odlaganjem i otkazivanjem programa i manjim obimom aktivnosti i izostajanjem dela konkursa u kulturi”,“

“Kolarac u prethodnih devet godina finansirao od oko 70-80 odsto od sopstvenih prihoda, a ostalo je učešće donatora, sponzora i od sredstava dobijenih kroz učešće na konkursima za projekte“ kaže Dimitrijević.

Primenjujući, ističe Dimitrijević, postojeće odredbe Zakona o kulturi, gde je u jednom članu Kolarčeva zadužbina navedena kao subjekat u kulturi koji uživa posebnu brigu i u drugom, da subjekti u kulturi koji uživaju posebnu brigu imaju pravo na finansijsku pomoć do 45 odsto od ukupnog poslovanja, samo su traženi odgovori i rešenja za ovu, predviđenu mogućnost.

„Dobili smo podršku ministarke Gojković i Ministarstva kulture da će u narednom periodu ovo biti rešeno, kao primer kulturne politike koja uvažava nacionalni značaj i institucionalnu posebnost Kolarca kao zadužbine“, napominje Dimitrijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.