„Dnevnik Diane Budisavljević“ ulazi u srpske bioskope

BEOGRAD – Nakon tri rasprodate projekcije na srpskoj premijeri filma na festivalu Slobodna zona, ostvarenje „Dnevnik Diane Budisavljević“ ulazi u srpske bioskope, najavili su danas distributeri.

Rediteljka Dana Budisavljević će biti gost i svečane premijere u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex 12. novembra.

Gornji Milanovac, Kragujevac, Niš, Kraljevo su samo neki od gradova u kojima će krenuti prikazivanje ovog filma odmah nakon festivala, od 14. novembra.
Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.
Marko Čkonjević, distributer filma za srpsko tržište, napominje da je raditi distribuciju ovog na više nivoa značajnog filma prvenstveno velika odgovornost.

„Narodima Balkana bio je potreban ovaj pre svega pošten film. Raduje me interesovanje publike za ovu temu, jer dokazuje da nam je rediteljkina hrabrost da ispriča ovu više od 70 godina potiskivanu priču, bila potrebna“, kaže Čkonjević.
U naslovnoj ulozi je Alma Prica, dok su ostale uloge poverene Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću, Krešimiru Mikiću i drugima.

Film je snimljen u hrvatsko-slovenačko-srpskoj koprodukciji, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.