U trendu

„Don Kihot“ u Narodnom pozorištu

Posle pretpremijere koja je održana prvog dana oktobra, odlomci iz opere „Don Kihot“ Žila Masnea doživeli su svoju premijeru na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu.

Reč je o kamernoj predstavi, vrlo blisko povezanoj sa publikom, u kojoj učestvuje tek četvoro solista koje predvodi Živan Saramandić, kojeg prate mladi umetnici Aleksandra Angelov, Aleksandar Stamatović i Aleksandar Dojković. Ova opera plod je znalačke adaptacije muzike za gudački kvartet i sintisajzer Angela Šureva, koji i diriguje kamernim ansamblom „Meteor“.

Idejni tvorac za postavku ove predstave bio je gospodin Živan Saramandić, s tim što je priča izmeštena iz kihotovske Španije u moderno doba, u neke nove okolnosti savremenog čoveka, a akcenat je bačen na emotvnog i subjektivnog Don Kihota i njegovu projekciju sopstvene idealne slike na ličnost žene koju beskrajno voli – Dulsineje. Pored toga, akcentovan je i odnos muškarca i žene, ali u jednom duševnom okviru savremenog čoveka. Namera ansambla bila je da se prošire scenske mogućnosti kako bi „Don Kihot“ sa modernim i maštovitim rešenjima predstavio veliki iskorak u tom pravcu.

U sfumato ambijentu neobične i poetske stvarnosti ova mala grupa vrsnih pevača morala je da bude veoma precizna budući da je sasvim sama na sceni. Toj atmosferi mnogo doprinosi iskustvo koje poseduje Živan Saramandić, jedan od naših najvećih operskih pevača, ali i mladost i polet koji ohrabruju i motivišu preostalo troje umetnika koji sa izrazitom suptilnošću savlađuju teške arije. Režiju ovog malog, ali ambicioznog, projekta preuzeo je na sebe Samur Ranković, a predstava će biti na stalnom repertoaru male scene Narodnog pozorišta u Beogradu. Kakva poslastica za sve ljubitelje opere!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.