U trendu

Doseljenički ep

Vrhunska spisateljica porodičnih saga i sjajnih istorijskih romana Kolin Mek Kalah u svom romanu "Dodir" vraća se veličanstvenim australijskim predelima. Prema mišljenju književnih znalaca, ovo je njena najsnažnija knjiga posle romana "Ptice umiru pevajući", koji joj je i doneo planetarnu popularnost. Sa mnogo upečatljivih likova i uzbudljivih prizora autorka oživljava vreme druge polovine 19. veka, kada su se u Australiji događale brze i dramatične promene zahvaljujući preduzimljivim doseljenicima.
Mlada Elizabeta Dramond iz Škotske putuje u Novi Vels, gde treba da se uda za rođaka Aleksandra Kinrosa, koga nikada nije videla. Ispostavlja se da je reč o veoma bogatom čoveku koji poseduje sopstveni grad i moćni rudnik "Apokalipsa". Posle nekoliko meseci braka, Elizabeta ostaje u drugom stanju. Čitaoci se zatim upoznaju sa izuzetno zanimljivim životom lika po imenu Kinros, koji je kao dečak pobegao od kuće i bede u Kaliforniju, gde je zajedno sa dvojicom geometara uspeo da pronađe zlatnu žicu. Sa zlatnicima skrivenim u jednoj kutiji i u postavama odeće, inspirisan Aleksandrom Velikim, odlučio je da obiđe sve zemlje u kojima je bio veliki osvajač. Posle mnogobrojnih putovanja, skrasio se baš u Australiji, kupio hiljade jutara zemlje i opet pronašao pravi rudnik zlata.
U toj kući, Elizabeta će roditi dve ćerke, živeće raskošno, ali usamljeno i izlovano. Istovremeno, mlada žena mora da se bori za naklonost muža koji nije nimalo ravnodušan prema raskalašnom životu koji je vodio ranije. Njihove sledeće godine biće ispunjene strašću, nesporazumima, tragedijama… Prevodilac je Jelena Obradović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.