U trendu

Dragana Milosevic prisustvovala svecanoj akademiji Prosvjete

MOSTAR – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, svečanoj akademiji povodom 120 godina od osnivanja Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i održavanju tradicionalne kulturne manifestacije „Šantićeve večeri poezije“, koja se održava 103. godinu za redom i okuplja veliki broj poštovalaca lika i dela pesnika Alekse Šantića, saopštili su iz Pokrajnskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Predsednik mostarske „Prosvjeta“ Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da se ovogodišnje „Šantićeve večeri poezije“ održavaju u čast 120 godina od osnivanja, kada je u Mostaru osnovana na današnji dan 1902. godine, pedesetak metara od Saborne crkve, u Staroj školi pod Košćelom.

„Bio je to jedan od prvih odbora nakon osnivanja društva u Sarajevu od 29 srpskih intelektualaca. Jedan od predsednika bio je upravo Šantić, tako da nije bilo lepše prilike nego da ovaj, za nas značajan jubilej, proslavimo upravo na „Šantićevim večerima poezije“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona je napomenula da je „Prosvjeta“ najznačajnije nacionalno društvo, a da mostarski odbor ima bogatu istoriju i ostavštinu.

„Šantić, Dučić, Ćorovići, Šole i brojni drugi njihovi savremenici vinuli su do neba Mostar u kulturnom i intelektualnom smislu. Mostar je stao uz rame s Beogradom i Novim Sadom, kao srpskom Atinom. Ostavili su mnogo i „Prosvjeti“ i „Guslama“, ali i svom Mostaru i trajno nas zadužili da ih se sećamo i spominjemo”, istakla je Bjelica Šagovnović.

Ona je podsjetila da je Mostar bio kulturni i prosvjetni centar hercegovačkih Srba, te bio i ostao sedište Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Hercegovini.

„Mostarski kulturni, nacionalni i verski mozaik ne bi bio tako bogat bez mostarskih Srba i SPC, `Prosvjete` i `Gusala`. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti”, rekla je predsednik mostarske Prosvjete“ Uz mnogo truda i ljubavi slagali smo kamen po kamen. I večerašnju svečanost, zbog mnogo simbolike priređujemo ovde, u Sabornoj crkvi Svete Trojice, koja je još u obnovi, kao i srpska zajednica u Mostaru sa svojom kulturom i baštinom. Crkva se ponovo nadvisila nad Mostarom, naš odbor `Prosvjete`, moram s ponosom reći, vratio je Mostaru i srpski kulturni identitet“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona je napomenula i niz rezultata koji stoje iza ovoga društva, poput Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture, zatim Prosvjetinu stipendiju „Vladimir Ćorović“, organizacije niz manifstacija poput Božićnog koncerta, Svetosavske akademije i „Šantićevih večeri poezije“.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Drago Mastilović govorio je o životu i delu Alekse Šantića, osnivanju mostarske „Prosvjete“, a podsetio je i na važnost tadašnje mostarske Gimnazije i na činjenicu koliko je iznedrila intelektualaca u najtežim vremenima.

Mastilović je rekao da bez Mostara i Hercegovine nema ni SPKD „Prosvjete“, i proglasio 103. „Šantićeve večeri poezije“ otvorenim.

U revijalnom delu večeri koncert je održao Gudački orkestar Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića. U programu je nastupila i solo sopran Karolina Mihajlović.

Svečanosti je prisusutvovao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, generalni konzul Republiek Srbiej u Mostaru Vaso Gujić, generalni konzul Hrvatske Marko Babić, generalni konzul Turske Jašar Ergun, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac, poslanik u Parlamentu BiH LJubica Miljanović, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i Valerija Lakić, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsednik Gradskog veća Mostara Salem Marić, potredsednik Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević, načelnici opština iz Hercegovine, gradski većnici, te predstavnici kulturnog i javnog života Mostara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.