U trendu

Drama “Balkan Bordello” premijerno odigrana u Ateljeu 212

BEOGRAD – Američko-srpska predstava “Balkan Bordello” prema drami Jetona Neziraja i u režiji Blerte Neziraj, u produkciji čuvenog Teatra “La MaMa” iz Njujorka premijerno je izvedena na Velikoj sceni “Mira Trailović” pozorišta Atelje 212.

Upravo je pomenuta dugogodišnja upravnica ovog beogradskog pozorišta, rediteljka, osnivačica BITEF festivala – Mira Trailović negovala dugogodišnje prijateljstvo sa antologijskom umetnicom Elen Stjuart, prvom damom “La MaMa” trupe, čije su predstave i gostovale na Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu.

Ove godine Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada i tim povodom su zajedno ušli kao koproducenti u ovaj zahtevan pozorišni projekat.

Pun naziv drame „Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici“ nije originalno, autentično delo, već predstavlja savremenu adaptaciju poznate antičke tragedije – trilogije “Orestija” od Eshila.

Zapravo, izvorno je to bila tetralogija koju su činile tri tragedije – “Agamenon”, “Hoefore” i “Eumenide”, ali i satirska igra “Protej” koja nije sačuvana.

Eshil je ovom tetralogijom osvojio prvu nagradu na takmičenju 458. godine pre nove ere, a te tri tragedije čine jedinu sačuvanu organsku trilogiju antičkog sveta.

Pisac ove avangardne drame Jeton Neziraj nije ni menjao imena likova, i tako mu se junaci zovu prema grčkim tragedijama – Klitemnestra, Egist, Agamemnon, Esma, Pilad, Elektra.

U predstavi igra međunarodna ekipa, samo dva glumca Ateljea 212 – Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naseri, i jedna glumica iz Prištine – Verona Kodža.

Scensko delo se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom, odnosno titlovano je na srpski, ali mini panel na kome se emituje titl prilično je bio u senci, zbog jakog svetla jednog od reflektora sa scene.

Samim tim praćenje teksta na maternjem srpskom jeziku tokom premijere nije bilo nimalo jednostavno, tako da je publika morala da se pouzda u svoje poznavanje engleskog.

Serija nasilja, smrti, osvete, mržnje, odvija se u ovoj drami, kao začarani krug gde se ratnik Agamemnon u trijumfu vraća sa fronta u kome je porazio do temelja susedni grad.

Iako je tamo ratovao i ubijao jače protivnike, njemu glave dolazi zakonita žena Klitemnestra, koju je on zlostavljao. Ona ga likvidira u želji za slobodom, jer sa pesnikom Egistom želi da započne nov život, bez straha da će je muž silovati i ponižavati.

Naravno, slobode nema u surovom okruženju gde je dugo vladalo nasilje, i tako junakinja postaje novi Agamemnon, i sada muči svoju ćerku Elektru.

Krug nasilja se ne može tako lako zatvoriti, zato što „prolivena krv traži još krvi“, odnosno, nasilje rađa nasilje, unutar porodice, i tako Klitemnestru namerava da ubije njen sin Orest.

Atelje 212 nastavlja svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito autora i institucija iz našeg regiona, što je za svaku pohvalu i tako nešto je potrebno podržavati.

Premijera dela realizovana je 3. novembra u Prištini, dok će Teatar La MaMa na njujorškom Ist Endu imati barem 10 izvođenja tokom aprila 2022. godine.

Osim “La MaMa” kao nosioca projekta i Ateljea 212, koproducent je “Kendra Multimedija” iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ (Njujork/Beograd).

Međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije – Jan Perego, dramaturg Žišan Ugurlu, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.