DS S, DS, ŠP o sudbini Prirodnjačkog muzeja

BEOGRAD – Povodom saopštenja Prirodnjačkog muzeja o nameri pripajanja ove institucije resoru zaštite životne sredine reagovale su danas pojedine opozicione stranke protiveći se mogućem gašenju Prirodnjačkog muzeja kao samostalne ustanove.

Demokratska stranka Srbije navodi da se radi o činjenici koja brine stručnu javnost, kao i, kako kažu, svakog onog kome je stalo do očuvanja naše kulturne i prirodne baštine te traži da se oglasi Ministarstvo kulture.

„Ministarstvo kulture i informisanja je dužno da objasni razloge zbog kojih se instituciji koja je osnovana 1895. godine i tokom 125 godina rada postigla impozantne uspehe u oblasti nauke, muzeologije i pedagogije, oduzima status samostalne ustanove“, navodi se u saopštenju DS S-a.

Ova stranka tvrdi da je planom detaljne regulacije bloka na Vračaru između ulica Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve, predviđena mogućnost rušenja zgrade sadašnjeg Prirodnjačkog muzeja koja je, kako navode, vredno arhitektonsko nasleđe grada Beograda.

Demokratska stranka je takođe saopštila da se duboko protivi nameri da se Prirodnjačkom muzeju ukine status samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete nakon 125 godina koja bi trebalo da se pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a Stranka slobode i pravde ističe da je reč o „nezapamćenom skandalu“ i uništavanju istorijske celine na Vračaru.

ŠP optužuje vlast kako je navodno sve smišljeno da bi se investitor „dočepao“ atraktivne lokacije na kojoj se nalazi Prirodnjački muzej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.