U trendu

Dubravka Ugrešić dobitnica nagrade Neustadt

Jugoslovenska književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je prestižne Međunarodne nagrade za književnost „Neustadt“, poznate i kao američki Nobel, za 2016. godinu.

Nagradu dodeljuju Univerzitet Oklahoma i časopis „Svetska književnost danas“ (World Literature Today), a laureat dobija i novčanu nagradu 50.000 dolara. Do sada su ovu nagradu dobili pisci medju kojima su Markez, Česlav Miloš, Škvorecki, Mak Friš, Oktavio Paz i druga istaknuta literarna imena današnjice.

„Njene knjige, koje karakteriše kombinacija ironije i saosećanja, prevedene su na više od 20 jezika, a dobitnica je i nekoliko drugih velikih književnih nagrada“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu.

„Kao neko ko je dobrovoljno otišao u egzil, ona opisuje zajedničko iskustvo samoće u svojim pričama o izbeglicama. Ona obuhvata nepravdu, korupciju i sve što je pogrešno u svetu, ali na tih način“, izjavila je Alison Anderson, američki književni prevodilac koja je bila u žiriju.

Dubravka Ugrešić, koja sada živi u Amsterdamu, autorka brojnih romana, eseja i knjiga za decu, dobitnica je Austrijske nagrade za evropsku književnost 1998. i nagrade za eseje „Jean Améry“ 2012, a bila je i užem izboru za nagradu Buker 2009.

Nagradu „Neustadt“ mogu dobiti pesnici, pisci i scenaristi, a često se poredi s Nobelovoim nagradom za književnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar