U trendu

„Dunav film fest“ od 20. do 25. avgusta u Smederevu

SMEDEREVO – Festival „Dunav Film Fest“ u svom četvrtom izdanju biće održan od 20. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu, a film „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića će svečano otvoriti festival, najavljeno je danas u Centru za kulturu ovog grada.
Ceremonija svečanog zatvaranja 25. avgusta će biti u znaku najnovijeg filma reditelja Srđana Dragojevića „Nebesa“, dvočasovno ostvarenje u koprodukciji više zemalja (Srbija, Nemačka, Makedonija, Slovenija, BiH, Hrvatska).
Projekcije 30 filmova tokom šest dana trajanja manifestacije će se odvijati u atraktivnom prostoru Tvrđave – Mali grad, Brodu Pristan, Karađorđevom dudu i u spomenutom Centru za kulturu Smederevo.
Prema idejnom konceptu, Dunav Film Fest prikazuje aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče Dunav.
Svake godine se se menja gost-selektor, a ove godine tu ulogu je preuzeo direktor FEST-a i Jugoslovenske Kinoteke – Jugoslav Pantelić.
Osnovna ideja je da se pruži prilika filmovima koji nisu dobili svoje pravo mesto u bioskopskim salama da im trajanje bude znatno duže i da ih publika bolje upozna.
Jugoslav Pantelić se javio putem video linka, te je izdvojio domaći film na otvaranju „Nečista krv – Greh predaka“, i podsetio da je scenario napisao hvaljeni autor Vojislav Nanović još pre nekoliko decenija, a reditelj Milutin Petrović realizovao uspešan film, prema delima Bore Stankovića.

Sam film je imao premijeru na nedavno završenom Festivalu evropskog filma Palić, tako da je publika mogla da se uveri u glumačke bravure Dragana Bjelogrlića, Katarine Radivojević, Anđele Jovanović, Marka Grabeža, Nele Mihajlović i drugih.
Osim navedenog ostvarenja, još osam filmova će se takmičiti za glavnu nagradu „Dunavska lađa“, među kojima je pobednik nedavno okončanog festivala u Puli – „Plavi cvijet“ režisera Zrinka Ogreste. Taj film je trijumfovao u Puli kao najbolji film u Hrvatskom programu u veoma žestokoj konkurenciji, a učestvovao je i na festivalu u Moskvi.
Glavni takmičarski program donosi najznačajnije filmove podunavskih zemalja, gde spada drama „Tvoj sam čovek“ nemačke glumice, rediteljke i scenaristkinje Marie Šreder, takođe nemački „Fabian“ Dominika Grafa, „Izveštaj Aušvica“ Petera Bebeka (Slovačka, Češka, Poljska, Nemačka), kao i „Konačni izveštaj“ slavnog mađarskog reditelja Ištvana Saba.
Iz regiona stiže i hrvatska melodrama „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, koja je imala premijeru u Beogradu na 49. FEST-u, a glavnu ulogu tumači Lana Barić (serija „Besa“), istovremeno scenarista projekta. Uz nju igraju Dragan Mićanović, Leon Lučev, Goran Bogdan, i drugi.
Dugo očekivani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića zatvoriće Dunav Film Fest 25. avgusta nakon svetske premijere na prestižnom festivalu u Lokarnu, Švajcarska.
Drama prati sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda kao neobična i provokativna filmska priča o izazovima hrišćanstva u 21. veku.
Vodeće likove igraju – Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević, Nikola Pejaković Kolja, Goran Navojec, Goran Jevtić i mnogi drugi.
Trend premijera domaćih TV serija nastavlja se i na ovom festivalu.

Ovog puta biće prikazane prve dve epizode iz krimi serije „Crna svadba“ reditelja Nemanje Ćipranića, u produkciji kuće „Firefly“.
Osim Glavnog programa u Tvrđavi – Mali grad, projekcije će biti održane i na Brodu Pristan. Ta selekcija pod nazivom „Godina najboljih“ će predstaviti najznačajnije evropske i svetske filmove – dansko-švedski „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga (osvojio Oskara za najbolji strani film 2021), američki „Minari“ Li Isaka Čunga, „Minamata“ Andreja Levitasa sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi (delimično sniman i u Srbiji).
U ovom programu su odabrani i italijansko-francuska drama „Veze“ Daniele Lučeti i „Nigde posebno“ (Italija, Engleska, Rumunija) Uberta Roselinjija.
Idejni tvorac festivala Igor Stanković, koji vodi i Festival Autorskog filma i Kids fest, napomenuo je da i mnogo stariji festivali ne mogu da se pohvale da u selekciji imaju broj od 30 filmova. Takođe je dodao da je dobro što nijedan od naslova nema problem sa komunikacijom, jer su u pitanju svi najbolji filmovi kroz koji protiče reka Dunav.
Po njemu, Tvrđava u Smederevu – Mali grad je apsolutno najlepši prostor u zemlji za prikazivanje filmova.
U Karađorđevom dudu će biti predstavljen program „Porodica na okupu“ koji sadrži filmove za decu – „Pinokio“, „Čuvena invazija medveda“, „Vilijeva planeta“, „“Fantastičan povratak u Oz“ i „Abigejl“, dok će u Centru za kulturu Smederevo biti prikazano 10 evropskih ostvarenja posebne selekcije „Reka-pitulacija“.
Slobodan je ulaz za sve filmove na tri lokacije, jedino će na Tvrđavi biti simbolična cena karte 200 dinara i to za dva filma dnevno.
Maja Ćirković – članica Gradskog veća grada Smedereva zadužena za resor kulture, turizma i informisanja, sa ponosom je istakla da se već sada spremaju za proslavu mini jubileja, petog izdanja Dunav Film Festa, za sledeću godinu, i otkrila da će usled situacije sa pandemijom ove godine biti ograničen broj publike na 500 ljudi u Tvrđavi.
Ona je navela da je sam festival izuzetno značajan za sam grad u vidu afirmacije i kao izvanredno kotiranje na mapi Evrope.
Osim navedene četiri lokacije, Dunav Fest će moći da se prati i preko filmske onlajn platforme „MojOff“, i na taj način cela Srbija može pratiti festival.
Manifestacija se održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.