U trendu

Duplo izdanje Martovskog festivala od 22. do 28. marta

BEOGRAD – Martovski festival (67/68) u dulom izdanju održaće se od 22. do 28. marta 2021. godine u Domu omladine Beograda, a biće prikazano skoro 100 filmova, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare.

Pomocnik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović i predsednik Odbora Martovskog festivala izrazio je nadu da će se festival ipak održati uprkos epidemiloškoj situaciji.

„Potreban nam je dašak normalnosti posle godinu dana pandemije. Martovski festival je uvek bio mesto predstavljanja kulturnog i društvenog života. Martovskim festivalom smo protelih godina najviše pomogli različitim autorima dokumentarnog i kratkometražnog filma da predstave svoja dela“ kazao je Mladenović i dodao da je trajanje festivala malo produženo zbog njegovog duplog izdanja.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, kaže da je jako važno da sve kulturne manifestacije održavaju uz poštovanje svih epidemiloških mera.

„Martovski festival je prva manifestacija koja ima svoje duplo izdanje. To je rezultat naše odluke da se ne ugrozi kontinuitet našim kulturnih manifestacija u teškim uslovima pandemije“, kazao je Karl i najavio za ovu godinu održavanje duplog izdanja festivala u Sopotu…zatim duplo izdanje Bitef festivala u septembru.

Dodao je da će i dodela nagrada grada Beograda takođe biti u duplom izdanju za 2019. i 2020.

Na festivalu će biti prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, ukupno 54 ostvarenja, kao 42 filma koji su odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa.

Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.
Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Novi umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.
O filmovima koji su ušli u takmičarski program 67. i 68. Martovskog festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač.

Članica selekcione komisije za izbor takmičarskog programa 68. Martovskog festivala je i Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja. Stručni saradnik selekcione komisije 67. Martovskog festivala je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.
Žiri 67/68. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama – Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film po kategorijama, strukovne nagrade za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/komponovanu muziku, radiće u sastavu: Želimir Žilnik, reditelj i scenarista (predsednik žirija) – Srbija, Vera Vlajić, rediteljka, scenaristkinja i animatorka – Srbija, Igor Bezinović, reditelj – Hrvatska, Dimitris Kerkinos, profesor i estetičar filma – Grčka, Radoslav T. Stanišić, doktor dramskih umetnosti: odsek filmologija i filmski i TV reditelj – Crna Gora.

Pored takmičarskog Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“.

Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.