U trendu

Džez muzičar Avišaj Koen u petak nastupa u Beogradu

BEOGRAD – Čuveni izraelski kontrabasista Avišaj Koen održaće koncert sa svojim triom u petak, 23. aprila, u 19 časova u Kombank Dvorani, u susret predstojećem Svetskom danu džeza (30. april), saopštio je organizator Dom omladine Beograda.

Muzičar je prethodno trebalo da nastupi prošle godine tokom naleta pandemije, kada su dva datuma bila u opticaju – 27. april i 16. decembar 2020, a sada će ulaz na koncert biti moguć samo sa ulaznicama sa novim datumom, koje se moraju zameniti do sutra.
To će biti treći koncert umetnika Avišaja Koena (1970, Kabri, Izrael) u Beogradu, nakon što je oduševio publiku na Kolarcu 2007, i kada se vratio kao jedan od najpopularnijih džez muzičara 21. veka i najveća zvezda Beogradskog džez festivala 2016. godine.

Tada je na njegovom drugom nastupu bilo više od dve hiljade ljudi u Velikoj dvorani Sava Centra, dok će na predstojećem beogradskom koncertu Koen predstaviti svoj novi, 17. album „Arvoles“.

Koncert jednog od svetskih džez miljenika biće i prvi strani koncert u Beogradu posle decembarskih gostovanja umetnika na Beogradskom džez festivalu.

Njegov koncert je treća sreća, budući da je oba puta nastup odložen zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti i velikih poteškoća sa međunarodnim putovanjima.

Kontrabasista, pevač i kompozitor Avišaj Koen u svom triju ima dva značajna imena, kao što su pijanisti Elčin Širinov i bubnjar Noam David.

Umetnik na klaviru je inicijalno samouk, a kasnije je bio učenik majstora kakvi su Vagif Sadikov, Kevin Hejs ili Žan Mišel Pilk, i od sredine 2000. godine, Širinov je ostvario solidnu karijeru na evropskoj sceni kao lider sastava.

Na bubnjevima nastupa Noam David, Koenov školski drug, kreativni virtuoz čiji je stil sviranja oplemenio nastupe grupe, ali je i uticao na eksplozivan razvoj džez scene u Izraelu.

Koncert u Kombank Dvorani se održava u organizaciji Beogradskog džez festivala i Doma omladine Beograda, kao idealna prilika da publika u susretu Svetskom danu džeza uživa u jedinstvenom zvučnom univerzumu Avišaj Koen trija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.