U trendu

DŽordžija: Crni kit sa mladunčetom u ribarskoj mreži

ATLANTA – Američki naučnici su uočili ugroženog crnog kita kako vuče ribarsku mrežu dok je plivao sa tek rođenim mladučnčetom kita koje se nalazilo u mreži kod obale Džordžije.

Mladunče kita izgledalo je zdravo i nepovređeno kada ga je tim iz vazduha uočio u četvrtak pored majke u mreži u blizini ostrva Kamberlend u Džordžiji, rekao je Klej Džordž, biolog za divlje životinje iz Odeljenja za prirodne resurse Džordžije, preneo je AP.

Bio je to drugi novorođeni crni kit u vodama Atlantika na jugoistoku SAD tokom sezone okota ove vrste koja obično traje od decembra do marta.

Severnoatlantski crni kitovi su kritično ugroženi, a naučnici procenjuju da ih ima manje od 350.

Džordž je rekao da mu je poznat samo još jedan potvrđeni izveštaj iz januara 2011, da je upleteni crni kit viđen sa novorođenčetom uspeo na kraju da se oslobodi iz mreže.

Ženka kita primećena prošle nedelje, identifikovana po jedinstvenim oznakama na glavi, vuče ribarsku mrežu najmanje od marta.

Tada je prvi put objavljeno da se zaplela u zalivu Kejp Kod, kod obale Masačusetsa.

Stručnjaci za divlje životinje uspeli su da skrate konopac pre nego što je kit krenuo na jug, ali nisu uspeli da ga oslobode.

„Nismo videli zapetljanog kita koji dolazi ovamo sa severa i ima mladunče“, rekao je Džordž i dodao da je neverovatno, ali da bi s druge strane, to na kraju mogla biti smrtna kazna za nju.

To je zato što se majka kit muči da nahrani svoje mladunče i da i dalje ima energiju potrebnu da nastavi da vuče konopac dok pokušava da se oporavi od potencijalnih povreda, rekao je Džordž.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar