U trendu

FDU obeležava 40 godina od početka Novog talasa u SFRJ

BEOGRAD, 21. novembra (TANJUG) – Ove godine se obeležava 40 godina od početka Novog talasa u SFRJ, sveumetničkog pokreta pod uticajem raznih zapadnih tendencija u popularnoj muzici, filmu i umetnosti uopšte.

S obzirom da je veliki broj autora odgovornih za sva dešavanja završio ili studirao FDU, u petak, 29. novembra će se realizovazi tri događaja koja će predstavljati svojevrstan omaž specifičnom vremenu i svedocima istog.

Inicijalni period je trajao između 1979-1982. godine, na liniji gradova Rijeka – Ljubljana – Zagreb – Beograd – Novi Sad kada su stvoreni artefakti koji su obeležili kako epohu tako i buduće tendencije.

Planirani program obuhvata tribinu na sceni „Mata Milošević“ od 13 do 15 časova na kojoj će se govoriti o značaju ove ustanove u pokretu koji je imao politički, socijalni, fenomenološki i umetnički značaj.

Tribinu će moderirati profesor Aleksandar S. Janković, dok su učesnici Boris Miljković, Biljana Maksić, Milutin Petrović i Vladimir Đurić.

Nakon tribine u velikoj bioskopskoj sali u 15.30 časova uslediće projekcija filma reditelja Miloša Radivojevića „Dečko koji obećava“, a publici će se obratiti scenarista filma profesor Nebojša Pajkić.

Odmah nakon projekcije u foajeu između ove dve sale, od 18 časova će biti održan koncert Ad Hoc benda sadašnjih studenata FDU koji su muzičari, a koji će svirati pesme sa ključnih novotalasnih kompilacija „Paket aranžman“ i „Artistička radna akcija“.

Značaj ovog događaja prepoznao je i tim platforme „Srbija stvara“ nastale na inicijativu Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić sa ciljem pružanja podrške postojećim i razvijanjem sistemskih mera za sektor kreativnih industrija i inovacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.