U trendu

Festival koreografskih minijatura 12. i 13. oktobra

BEOGRAD – Međunarodno takmičenje koreografa biće održano 12. i 13. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu u okviru glavnog programa 22. Festivala koreografskih minijatura (FKM), najavilo je danas Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Misija Festivala koreografskih minijatura je promovisanje koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre u najširem smislu, stoga su na takmičenje pozvani stvaraoci svih stilova.

Žiri će odabrati one koji će se pored tri novčane nagrade, takmičiti i za plaketu „Aleksandar Izrailovski“ koja se dodeljuje za inventivnost, zatim za nagradu žirija kritike, a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

UBUS dodeljuje i jedinstvenu nagradu „Ohrabrenje“ koreografu iz Srbije, koji dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji.

Tako se kao poseban cilj festivala izdvaja decentralizacija kulture kroz projekat FKM na scenama Srbije.

Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati prilike da u Studentskom kulturnom centru pogleda dve jednočinke pod nazivom „Smrt i devojka“ i „Sve(je)dno“, mladih koreografa Đurđije Jelenković i Luke Stojkovića, prošlogodišnjih dobitnika „Ohrabrenja“.

Festival će nastaviti sa naporima da oživi plesnu i baletsku kritiku te će se u okviru seminara „Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 5“ održati niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz ove oblasti.

Slogan 22. Festivala koreografskih minijatura je „Pronađi način“ kojim organizatori žele da poruče javnosti da je veliki izazov organizovati i realizovati festival sa ograničenim sredstvima koja su dobijena ove godine na konkursima za sufinansiranje umetničkih projekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.