U trendu

Film „Kralj Petar Prvi“ dobio američkog distributera

BEOGRAD – Američki distributer “House of Film” otkupio je svetska prava za distribuciju srpskog igranog filma „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog sa Lazarom Ristovskim u glavnoj i naslovnoj ulozi, saopštio je danas Filmski centar Srbije.

„Kralj Petar Prvi“ bio je srpski kandidat u trci za nominaciju Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, a planirano je da film bude sinhronizovan na engleski jezik, kako je objavila producentska kuća Zlilion Film, u vlasništvu glumca Lazara Ristovskog.

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na čijem je čelu bio omiljeni srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, sniman je prema romanu „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista uz reditelja tog dela.

Glumačku ekipu predvodi Ristovski, a uz njega je čitava plejada mladih i starijih dramskih umetnika, bardova glume: Milan Kolak, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Radovan Raša Vujović, Marko Todorović, Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina.

Projekat se nije zadržao samo na bioskopskom filmu, već je kasnije realizovana i serija iz 11 epizoda, od viška snimljenog materijala.

Filmska ekipa sa više 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

U najnovijem delu kataloga filmske kompanije „House of Film“ iz Los Anđelesa su i sledeći naslovi: „Angelica, „Storm Riders“, „A Dangerous Practice“, „Lone Wolves“, „Mambo Man“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.