U trendu

Film „Pucnji u Marseju“ 5. avgusta premijerno u Herceg Novom

HERCEG NOVI – Film „Pucnji u Marseju“, rađen po scenariju i u režiji Gordana Matića, doživeće svetsku premijeru 5. avgusta u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, saopštili su danas distributeri filma.

“ ‘Pucnji u Marseju’ će nakon Herceg Novog biti prikazani na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da film u srpske bioskope stigne od oktobra, na godišnjicu atentata“, rekao je reditelj Gordan Matić povodom predstojeće premijere.

Uloge u ovom ostvarenju, između ostalih, tumače Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić i Đorđe Đoković.

Kako navode distributeri, ovaj film baca novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju (Francuska) 9. oktobra 1934. godine, prateći sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja otkriti ko je zapravo stajao iza ubistva: trojica terorista – Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić – optuženi su za saučesništvo u atentatu, ali „tok promena koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unosi nespokoj i bojazan da će ubice biti oslobođene zbog tajnovitosti pozadine celog procesa, koji je dirigovan sa samog vrha kako francuske, tako i nove jugoslovenske vlasti“.

“ ‘Pucnji u Marseju’, pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donose kao dramaturški važan element pseudo-dokumentarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbonosnog dana i kasnije tokom istrage“, objašnjava Matić.

Ovaj projekat je u junu 2017. godine podržao Filmski centar Srbije, čiji je direktor Matić od 2019. godine.

Matić radi kao reditelj na filmu, televiziji i teatru od 1998. godine i dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim festivalima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.