U trendu

Filmom „Teret“ završen festival „Mirdita, dobar dan“ u Prištini

PRIŠTINA – Festival „Mirdita, dobar dan!“ završen je večeras u Prištini prikazivanjem filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića i uručenjem festivalske nagrade aktivištkinji za ljudska prava Nori Ahmetaj.

Na zatvaranju osme „Mirdite, dobar dan!“, a prvog festivalskog izdanja održanog u Prištini, direktor ovdašnje nevladine organizacije Integra Kuštrim Koljići posebno se zahvalio „svim umetnicima, novinarima i aktivistima koji su došli iz Beograda“.

Predstavnica nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda Fjona Jelići uzvratno je zahvalila na „na neverovatno toploj dobrodošlici Prištine“.

„Vraćamo se kući u Beograd sa predivnim utiscima, radosni i ponosni što je festival ovako dobro prošao u Prištini. To što se festival završava ne znači da treba da prestane naša saradnja i komunikacija, da prestajemo da radimo na zbližavanju…“, rekla je Jelići.

Organizatori su bili najavili da je cilj trodnevnog festivala predstavljanje u Prištini moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

Na otvaranju je prikazan dokumentarni film glumice Danijele Štajnfeld o žrtvama seksualnog nasilja, a na festivalu su predstavljeni zbornik “Druga Srbija: Bogdan Bogdanović“ i fotomonografija “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića.

Uz debate „Ko je druga Srbija?“ i „Kultura kao političko oružje“, koncert su održale i pijanistkinja Branka Paralić i Nataša Penezić.

Programi u prostorima „Kino Armata“, Palate omladine i sporta, nekadašnje hale „Boro i Ramiz“, i Galeriji Umetničkog fakulteta u Prištini bili su odlično posećeni, najvećim delom mlađom publikom, izuzev prikazivanja završnog „Tereta“ u ne do kraja ispunjenom bioskopu.

Kako je navedeno, nagradu „Mirdita, dobar dan!“ Ahmetaj je dobila, između ostalog, „za doprinos u dokumentovanju ratnih zločina i kršenju ostalih ljudskih prava, osnaživanje marginalizovanih grupa poput civilnih žrtava rata, produbljenje saradnje naroda i zemalj koji su prošli kroz rat i sukobe i krize“.

Direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje iz Prištine je primajući nagradu u „Kino Amrata“ rekla da je „jako bitna saradnja na Zapadnom Balkanu, kao i između srpskog i albanskog naroda“.

„Bitno je da kroz rad dokazujemo naše ciljeve, ne kroz reči. Radosna sam što sam videla jako puno mladih ljudi ovde. Bitno je da prenesemo energiju u neku novu fazu. Bez te saradnje i otvaranja nećemo daleko stići. Nadam se da će se ‘Mirdita, dobar dan’ nastaviti“, rekla je Ahmetaj.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ organizovali su Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, Forum ZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.