U trendu

Francuska vraća Klimta naslednicima nakon 80 godina

PARIZ – Francuska će remek-delo slikara Gustava Klimta „Ružičnjaci pod drvećem“ vratiti naslednicima vlasnice više od 80 godina nakon što je bila prinuđena da ga proda za vreme nacista, saopštilo je ministarstvo kulture.

Prvobitna vlasnica Nora Stiasni, iz poznate austrijske jevrejske porodice morala je da proda sliku po vrlo niskoj ceni da bi finansijski preživela nakon što su nacisti anektirali Austriju 1938. godine, izjavila je u ponedeljak francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo, prenosi Rojters.

Stiasni je deportovana u Poljsku 1942. i umrla je iste godine.

Trgovac umetninama, simpatizer nacista, čuvao je sliku sve do svoje smrti 1960-ih, a Francuska, nesvesna njene istorije, na kraju je umetničko delo kupila na aukciji za Muzej D’Orsej u Parizu 1980, dodala je ministarka.

„Ova odluka o vraćanju velikog umetničkog dela iz javnih kolekcija ilustruje našu posvećenost pravdi i naknadi za opljačkane porodice“, rekala je Bašlo.

Stiasni je nasledila sliku od svog strica, austrijskog industrijalca i kolekcionara umetnika Viktora Cukerkandla, koji je delo kupio 1911. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.