U trendu

Gabrijel Felc produžio ugovor sa Beogradskom filharmonijom

BEOGRAD – Šef-dirigent Gabrijel Felc potpisao je novi ugovor po kome ostaje na čelu Beogradske filharmonije do 2025. godine, saopštila je danas Filharmonija.

Felc je ugovor potpisao sa v.d. direktora Beogradske filharmonije Darkom Kostićem, uoči večerašnjeg nastupa orkestra u Kolarčevoj zadužbini, a iz Filhamonije navode da je tom prilikom vladala „posebna atmosfera uz ovacije filharmoničara“.

Posle potpisivanja ugovora, Kostić je istakao da je ovo već peta sezona saradnje sa Felcom i da su „izuzetno zadovoljni trudom i radom koji je uložio u Beogradsku filharmoniju“.

„To ste pokazali i vi prilikom glasanja sa impozantnih 93% podrške, tako da nam je čast što potpisujemo novi ugovor za naredne tri godine sa našim šefom-dirigentom. Gabrijele, Beogradska filharmonija bira tebe, hvala što i ti biraš nas“, rekao je Krstić.

Felc se zahvalio istakavši da u filharmoniji svi rade „zajedno vrlo emotivno“ i da je srećan što će imati još vremena za saradnju.

„Nadam se da ćemo imati odlične koncerte i biti zajedno u našoj novoj dvorani u Beogradu. To je naša sala koja je važna za kulturu i za Beogradsku filharmoniju koja će biti još kvalitetnija u novoj zgradi“, poručio je Felc.

On je čestitao Kostiću „što je izabran za direktora Beogradske filharmonije“.

Felc je šef-dirigent Beogradske filharmonije od sezone 2017/18, a takođe je muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije. Jedan je od najistaknutijih nemačkih dirigenata sa svestranom karijerom u operskom i simfonijskom repertoaru, a poziciju šefa dirigenta ranije je vršio u Štutgartu i Altenburg-geri.

„Za četiri godine u Beogradskoj filharmoniji postigao je mnoge uspehe i značajno uticao na kvalitet orkestra… Felc je postao miljenik, ostvarivši poseban odnos kako sa muzičarima tako i sa publikom, uz ispunjeno obećanje s početka mandata – da će naučiti srpski jezik“, saopštila je Filharmonija.

Legendarni dirigent Zubin Mehta je povodom nedavnog gostovanja u Beogradu primetio da je “Beogradska filharmonija postala jedan od velikih evropskih orkestara“, i da je Felc „uradio izvanredan posao u poslednjih nekoliko godina“.

„Ne mogu da se prepoznaju u odnosu na pre. Kao dirigent, veoma sam srećan svaki put kad se vratim i svi treba da podrže veličanstvenu Beogradsku filharmoniju”, naveo je Mehta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.