U trendu

Gojkovic uputila pisma EU i UNDP zbog Dzafera Deve

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je pisma predstavnicima EU i UNDP i zatražila da se projekat rekonstrukcije kuće DŽafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici ne realizuje.

Gojković je pisma uputila komesarki Evropske unije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariji Gabrijel i izvršnom direktoru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akimu Štajneru.

„Imajući u vidu značaj i važnost suprotstavljanja i sprečavanja jačanja ekstremizma i revizionizma koji podstiču jednostranost i nasilje, dozvolite da sa vama podelim zabrinutost u vezi sa pitanjem projekta rekonstrukcije kuće DŽafera Ibrahima Deve i ideje da u njoj bude smešten regionalni centar za kulturu“ napisala je Gojković.

Ona je dodala i da su činjenice u vezi sa ovim slučajem su opštepoznate.

„Reč je o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju Š divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine“, navela je Gojković u pismu.

Ona je istakla da je iz ovih razloga sa iznenađenjem primila vest da se ova aktivnost realizuje u okviru projekta Evropske unije

„Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije koji doprinosi stabilnosti i miru“, uz podršku UNDP.

Gojković je napomenula da je taj projekat razlog duboke uznemirenosti pripadnika srpskog i jevrejskog naroda i celokupne javnosti ovog regiona, kao i da on grubo ugrožava ne samo dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u vreme Drugog svetskog rata i negovanje kulture sećanja, već i napore koji se danas čine u cilju uspostavljanja dijaloga.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da zato navodni interes za arhitektonski značaj ovog objekta, kao i ideja da on bude korišćen kao kulturni centar u cilju povezivanja lokalnih zajednica i promociju tolerancije, multikulturalizma i povezanosti lokalnih zajednica deluje u najmanju ruku cinično.

Gojković je napomenula da njegova realizacija jača osećaj nesigurnosti u srpskoj zajednici čija su ljudska i građanska prava konstantno ugrožena na ovom prostoru i koja je gotovo svakodnevno suočena sa etnički motivisanim incidentima i nasiljem nad ljudima i kulturnim dobrima.

„Želim da sa vama podelim svoje uverenje da agencije UN i EU, u skladu sa mandatom i vrednostima koje podržavaju, ne mogu biti deo ovakvih projekata. U skladu sa tim, ponavljamo naš zahtev da sporni projekat ne bude realizovan“, navela je Gojković i dodala da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nastaviti da bude privržen partner na planu sprovođenja ciljeva i promovisanja vrednosti UN i EU.

Podsećamo da je direktor izraelskog Centra „Simon Vizental“ dr Efraim Zurof ranije izjavio da je inicijativa da se oda počast Džaferu Devi, odanom saradniku nacista, ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista.

EU i UNDP, zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture, omladine i sporta započeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

Ovaj projekat, kako su objasnili, ima za cilj da „doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar