U trendu

„Govornica“

Jagoš Marković, jedan od najdarovitijih reditelja u nas, predstavlja nam se sada i kao dramski pisac. Reč je o drami „Govornica“, koju je Marković svojevremeno sam napisao, a koja će svoje mesto naći na repertoaru „Stupice“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Govoreći o svom novom komadu, Marković napominje kako je želeo da ukaže na značaj unutrašnjih monologa jer „više govorimo nego što živimo“, a stvari u životu neprestano se ponavljaju, o čemu zapravo i govori ova tragikomedija.

U redu ispred govornice ljudi nestrpljivo čekaju na telefon, završe razgovor i odu. Onda se pojavljuju ponovo, ali trideset godina stariji, i tako u nedogled. U glumačkoj postavi našla se ekipa stalnih Markovićevih glumaca sa kojima ovaj reditelj radi iz projekta u projekat a među kojima su Ksenija Jovanović, Cvijeta Mesić, Vojin Ćetković, Predrag Ejdus, Olga Odanović, Đurđija Cvetić, Rade Marković i drugi.

Dajući svakom od svojih likova podjednak prostor u razigravanju dramske radnje, Marković naglašava da glavnih likova u stvari nema, tj. da su svi oni glavni u nekom svom krugu življenja.

Svojom dramom o bolnom otrežnjenju koja bi se mogla svrstati u teatar apsurda Jagoš Marković još jednom se potvrđuje kao izuzetan reditelj specifičnog umetničkog senzibiliteta, što, uostalom, nagoveštava i činjenica da je komad sam napisao.

Koliko je tačna njegova ideja da nas iskustvo zapravo ne može ničemu naučiti, da su snovi uvek isti, želje neostvarene, a greške stalne i neminovne -ostaje da se vidi. Predstava čeka sud publike i kritike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.