U trendu

Hartefaktov Konkurs za najbolji savremeni dramski tekst

BEOGRAD – U toku su prijave za osmi po redu Hartefaktov Konkurs za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst koji traje do 10. septembra, poručuju iz Hartefakta.

Nekoliko godina unazad, Hartefakt fond organizuje konkurs za savremeni dramski tekst, sa idejom da pruži priliku novim i do sada neotkrivenim dramskim umetnicama i umetnicima da svoj jednistven autorski glas predstave široj javnosti.
Pobednici prethodnih konkursa su: Olga Dimitrijević sa tekstom „Radnici umiru pevajući“, Doruntina Basha za „Prst“, Vesna Perić za tekst „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“, Mirza Skenderagić za „Probudi me kada završim“, „Ovaj će biti drugačiji“ Staše Bajac i „Muškatle mogu preživeti sve“ autorke Ive Brdar.
Pravo učešća na konkursu imaju autori i autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Kosova i Srbije.

Žiri u sastavu Tanja Šljivar, Nina Viloić i Biljana Srbljanović, doneće odluku o pobedničkom i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Osvajanje prvog mesta na konkursu podrazumeva novčanu nagradu koja ujedno predstavlja i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta.

Pored toga, Hartefakt će učestvovati u promociji najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Od 2009. godine Hartefakt fond je posvećen stvaranju i jačanju kritičke svesti u želji da kroz kerativnu i umetničku formu aktivno učestvuje u stvaranju inkluzivnog i otvorenog društa.

Nastao iz želje da novim autorima/autorkama stvori prostor u kome mogu da rade i delaju, konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, podsitče dijalog o važnim društvenim temama koje se tiču ljudskih prava, slobode govora, kolektivnog sećanja i odgvornosti.

Godišnjim održavanjem konkursa regionalnog karaktera Hartefakt želi da uključivanjem širokog spektra umetničkog izražavanja, karakterističnog za ovaj deo Evrope, pokaže sve prednosti afirmacije novog dramskog izraza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.