U trendu

HOL: Uhapšen osumnjičeni za krađe slika Van Goga i Halsa

AMSTERDAM – Holandska policija uhapsila je osumnjičenog za dve odvojene krađe slika holandskih majstora Vinsenta Van Goga i Fransa Halsa iz muzeja koji su zatvoreni zbog pandemije Kovid-19.

„Jutros je policija uhapsila 58-godišnjaka u gradu Barnu i sumnjamo da je on odgovaran za krađu slika Fransa Halsa i Van Goga“ saopštila je porparolka policije Maren Vonder u video izjavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Agencija navodi da o osumnjičenom nije dato više detalja, a zvaničnica policije je dodala da slike nisu pronađene i apelovala je na građane da se jave sa bilo kakvim informacijama koje bi mogle da pomognu u utvrđivanju gde se nalaze ukradeni radovi holandskih majstora.

U martu prošle godine vredna slika „Prolećni vrt“ Vinsenta van Goga iz 1884.godine, ukradena je iz muzeja Singer Laren u Holandiji.

Pet meseci kasnije, lopovi su provalili u mali muzej u holandskom gradu Lerdamu, u blizini Utrehta, i odneli sliku „Dva nasmejana dečaka“ jednog od majstora Zlatnog doba holandskog slikarstva, Fransa Halsa iz 1626. godine.

Ta slika je procenjena na 15 miliona evra, a već dva puta je kradena i vraćana u muzej – prvi put 1988, a drugi put 2011. iz istog ovog muzeja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.