U trendu

„Istoričari bez svedoka“ u Muzeju Jugoslavije

BEOGRAD – Kao prateći program izložbe „Prometeji novog veka“, inspirisane 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, 7. oktobra u bioskopskoj sali Muzeja Jugoslavije održava se razgovor „Istoričari bez svedoka“.

Povod za diskusiju je knjiga „Budimir Lončar. Od Preka do vrha svijeta“, o jednom od najznačajnijih jugoslovenskih diplomata, čije je ime sinonim za politiku nesvrstanosti.

U razgovoru učestvuju istoričari: Tvrtko Jakovina, autor knjige, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Vladimir Petrović, Institut za savremenu istoriju i Petar Žarković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju. Moderatorka je istoričarka Jovana Nedeljković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, koautorka izložbe.

Knjiga „Budimir Lončar. Od Preka do vrha svijeta“, prema rečima autora je štivo o promenljivim ulogama jedne zemlje, ali i trajnoj ulozi pojedinca, odnosno istovremeno je reč o biografiji glavnog aktera i istoriji diplomatije jugoslovenske države.

Nastala je kroz šesnaestogodišnje razgovore između autora i samog Lončara, ali i drugih učesnika koji su uticali kako na jugoslovenska, tako i na globalna, društvena i politička dešavanja tokom druge polovine 20. veka.

Pored temeljnih intervjua, knjiga je zasnovana i na obimnim istraživanjima arhiva u nekadašnjim jugoslovenskim republikama i inostranstvu.

U subotu 9. oktobra u 13 časova Tvrtko Jakovina biće gost na autorskom vođenju kroz izložbu „Prometeji novog veka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.