U trendu

Ivani Vujić Velika zlatna plaketa Univerziteta umetnosti

BEOGRAD – Dan Univerziteta umetnosti obeležen je danas u Svečanoj Sali Rektorata dodelom priznanja i povelja, a Velika zlatna plaketa uručena je upravnici Narodnog pozorišta u Beogradu i redovnoj profesorki Fakulteta dramskih umetnosti Ivani Vujić Kominac.

Prestižno priznanje za višegodišnju značajnu podršku razvoju i aktivnostima Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti u Beogradu i izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja, umetnosti i kulture, dodelila joj je prorektorka dr Mirjana Nikolić. „Beskrajno sam zahvalna svima vama što postojite, jer zahvaljujući vama, postojim“, kazala je, između ostalog, Ivana Vujić.

Ona je potom dodala da je za ovu priliku pripremila da odsvira nešto, iako, kako je priznala, “ne zna da svira”, nakon čega je izvela kratak umetnički performans na klaviru, ali bez sviranja.

Savet Univerziteta umetnosti, na sednici održanoj 2. decembra, doneo je jednoglasnu odluku uz obrazloženje da je „Ivana jedan od najuspešnijih pozorišnih reditelja i dugogodišnji profesor na Katedri za pozorišnu i radio režiju FDU-a.“

„Njena bogata karijera, pokazuje njenu svestranost, kako na umetničkom planu, tako i na polju pedagogije, a potom i u domenu teatroloških istraživanja, kroz stalnu komunikaciju sa relevantnim stručnjacima iz srodnih oblasti iz celog sveta. Rediteljski rad dobro je poznat kako stručnoj, tako i široj javnosti. Ostvarila je preko 110 režija predstava u pozorištima nekadašnje Jugoslavije, današnje Srbije, u regionu i širom Evrope“, navedeno je u obrazloženju Saveta.

Veliku plaketu sa poveljom dobila je posthumno dr Vesna Mikić, profesorka na FMU, zatim mr Dušan Petrović, red. prof. FLU, kao i mr Gordana Komad Arsenijević, red. prof. FPU i dr Milena Dragićević Šešić, red. prof. FDU.

Na ovoj svečanosti promovisana je slikarka mr Anđelka Bojović u zvanje profesora emeritusa Fakulteta likovnih umetnosti, a uručune su i Srebrne medalje redovnim i vanrednim profesorima sa FMU, FLU, FPU i FDU, kao i zahvalnice penzionisanim profesorima I saradnicima Univerziteta umetnosti.

Predstavljeni su i studenti generacije – Mila Dobrosavljević sa FMU, Anja Tončić sa FLU, Mina Purešić sa FPU I Antonina Kovačević sa FDU.

Otvaranje izložbe studenata generacije biće održano 25. decembra u 19 časova u Galeriji FLU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.