U trendu

Izašla knjiga pesama glumca Radoslava Milenkovića

BEOGRAD – Nova knjiga pesama poznatog glumca i reditelja Radoslava Milenkovića „Prazna gnezda“ upravo je objavljena u izdanju beogradske kuće „Arhipelag“ u ediciji „Element“, saopštio je taj izdavač.
Kolekcija poezije svestranog umetnika, koji je već objavio tri zbirke, donosi ljubavne pesme u kojima se govori neposredno i iskreno, kroz jaka osećanja i snažne pesničke slike.
Govoreći tiho i jednostavno, Milenković oblikuje sugestivne i žive slike celovite priče o ljubavi i njenim pojavnim oblicima, navode iz „Arhipelaga“.

Književnica i pesnikinja Jelena Lengold, čija dela je objavio takođe „Arhipelag“, ističe da je nova zbirka jedna hrabra knjiga, što je njena prva odlika.
„Hrabra je stoga što ne skriva ništa, nijednu emociju, nijednu ogoljenu misao, ne skriva patnju, najveći tabu modernog vremena, ne skriva bol ni strepnju. Rečju, ova se knjiga, višestruko talentovanog Radoslava Milenkovića, izložila čitaocu, na milost i nemilost, na isti onaj način na koji Milenković i inače u umetnosti funkcioniše – potpuno, čitavim svojim bićem i bez zadrške“, objašnjava Lengoldova.
Autorka nagrađivane zbirke priča „Vašarski mađioničar“ posebno naglašava stišani, istrajni i sugestivni pesnikov govor o ljubavi.

„Pred vama je jedna tiha i intimna knjiga o ljubavi, izgovorena u ovom svetu u kome je ljubav pobegla u duboku ilegalu, pred užasima svakodnevice. Ovo je delo koje se bavi dušom i njenom lepotom, u kobnim vremenima“, nagovestila je spisateljica poeziju svog kolege.

„Mada, ako znamo drevni poetski aksiom da nema srećne ljubavi, onda znamo i to da je svako vreme neminovno kobno po ljubav, i zato, ono što je izvan ljubavi, zapravo, i nema značaja. U tom vanvremenskom prostoru živi i diše nova poetska zbirka autora“, zaključila je Lengoldova.
Radoslav Rale Milenković (1958, Novi Sad), diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše, dok je pozorišnu i radio režiju završio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača.

Objavio je knjige poezije „Tačka. Pepeo. Poezija” (1982), “Krhotine” (1993) i “Tajni tuneli” (2018).

U poslednjem periodu kao glumac je aktivan u raznim projektima malog i velikog ekrana, u TV serijama “Šifra Despot”, “Vojna akademija”, Žigosani u reketu”, “Besa” i “Ubice mog oca”.

Biće viđen uskoro i u domaćim filmovima “Nebesa” Srđana Dragojevića i “Igra” Ane Lazarević, a u trenutno režira čuveni komad „Višnjik“ Antona Pavloviča Čehova u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu, čija će premijera biti u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.