U trendu

Izgubljena Karavadjova slika slučajno pronadjena u Francuskoj

Izgubljena slika velikog italijanskog majstora 17. veka, Mikelandjela Karavadja, slučajno je pronadjena na tavanu jedne kuće u jugozapadnoj Francuskoj, prenela je danas agencija Frans pres.

Po rečima dvojice evropskih stručnjaka, slika je izvanredno očuvana i predstavlja autentično Karavadjovo delo.

„Pre dve godine, pozvali su me telefonom da dodjem u svoju kancelariju kako bih video sliku koja je slučajno pronadjena kada je procurila voda na tavanu jedne kuće u okolini Tuluza“, rekao je aukcionar iz Tuluza Mark Labarb.

On je dodao da je primetio oštećenje koje je voda prouzrokovala na desnoj strani slike, prekrivene prašinom.

Labarb je naveo da je, pošto je obrisao prašinu komadom nakvašene vate, primetio da je to biblijska scena Juditinog odrubljivanja glave Holofernu, jedna od omiljenih tema slikara Karavadjovog vremena.

Delo je najverovatnije ostalo sakriveno zbog svog brutalnog sadržaja, nepodobnog za ukrašavanje salona, kazao je Labarb.

Vlasnicima kuće, čiji su preci u njoj živeli od sredine 19. veka, nije poznato kako je slika dospela na tavan.

Vrednost slike je procenjena na 120 miliona evra, a francuski kolekcionari već su bacili oko na nju.

To delo veoma podseća na sliku koja se nalazi u Italiji, obradjuje istu temu i poznata je kao kopija izgubljenog Karavadjovog dela, rekao je Labarb.

Italijanski stručnjak Nikola Spinoza koji je organizovao brojne izložbe posvećene Karavadju, potvrdio je da je pronadjena slika Karavadjovo delo.

Spinoza je naveo da ona najverovatnije potiče iz 1605. godine i da tematski odgovara tom vremenu u kojem su prikazivane ljudske drame. Karavadjo je tada naslikao i „Smrt Bogorodice“ i „Sedam dela milosrdja“ koji se danas nalaze u pariskom Luvru i u Napulju.

Autentičnost slike, po Spinozinim rečima, potvrdio je i Kit Kristijansen, jedan od upravnika muzeja Metropoliten u Njujorku.

Neki istoričari umetnosti delo pripisuju Karavadjovom savremeniku, flamanskom slikaru Luju Finsonu, a identifikaciju autora otežava i to što se autor nije potpisao.

Ministarstvo kulture Francusko je odbilo da dozvoli iznošenje slike, da bi sprečilo da Francuska ostane bez autentičnog Karavadjovog dela.

Po navodima Ministarstva, stručnjaci iz Luvra rade na utvrdjivanju autentičnosti slike koja bi trebalo da ostane u Francuskoj kao važan primerak Karavadjove epohe.

To nije prvo slavno delo koje je slučajno nadjeno. Nepoznata slika holandskog majstora Vinsenta van Goga nadjena je 2013. godine, takođe na tavanu kuće jednog kolekcionara koji je bio ubedjen da se radi o falsifikatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar