Izložba „Devedesete: Rečnik migracija“ u Muzeju Jugoslavije

BEOGRAD – Izložba „Devedesete: Rečnik migracija“ otvara se u Muzeju Jugoslavije 5. decembra u 18 časova, a na njoj će učestvovati više od trideset savremenih umetnika i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije.

Ovo će ujedno biti prva postavka u obnovljenom enterijeru zgrade Muzeja 25. maj, koja je deo kompleksa Muzeja Jugoslavije.

„Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan“, ističu kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Osim umetničkih pozicija, u izložbu su, kako objašnjavaju, uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje u svoj rad uključuju saradnju sa savremenim umetnicima, ili koje su pokretali umetnici.

„U izložbu je uvedena i paralelna narativna linija, koja će moći da se prati kroz izbor dokumenta poput zakona, političkih sporazuma i nacionalnih strategija, koji su dominantno definisali statuse ljudi pogođenih migracionim kretanjima. Cilj ovakve strukture izlaganja je da delimično osvetli i širi kontekst u kome nastaju ili na koji referišu umetnički radovi i inicijative“, kažu kustoskinje.

Publika će sadržaj izložbe otkrivati krećući se u prostoru kroz mrežu pojmova, odnosno „rečnik migracija“, koji će im pružiti aparat za čitanje i tumačenje izložbe.

„Rečnik predstavlja alternativu dominatnim dikursima kroz koje se u domenu zakona, javnih politika i u akademskoj sferi deluje i misli o ovim problemima. On otvara pitanja dometa i uloge umetnosti, aktivizma, civilnog sektora ali i javnih institucija, u rekonstrukciji prošlosti i preoblikovanju opštih mesta koja dominiraju javnom sferom“, objašnjavaju autorke izložbe.

Pomenuti „Rečnik“ nastao je saradnjom kustoskinja i učesnika izložbe, a čine ga pojmovi, sintagme i idiomi poput adresa, bespravne nužnosti, dostojanstvo, solidarnost, internacionalizam, hrabrost i/ili kukavičluk, izbrisani, jugoslovenstvo, karta u jednom pravcu, uzaludna nada, kuća ili dom, zakon, zemlja/teritorija, žudnja za životom…

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“ učestvuju Asocijacija „Apsolutno“, Aleksandrija Ajduković, Dejan Dimitrijević/Nebojša Šerić Šoba, Dušica Dražić, Dionis Eskorsa, Jusuf Hadžifejzović, „Kiosk“ platforma za savremenu umetnost, Milena Maksimović, Goranka Matić, Kolektiv „Migrativ Art“, Ana Miljanić, Milorad Mladenović…

Tokom izložbe biće organizovan i prateći program u vidu stručnih vođenja autorki i pojedinih učesnika kroz izložbu, tribina, umetničkih događaja i zimskih škola za srednjoškolce.

Arhitekta postavke je Milorad Mladenović, a vizuelni identitet je osmislio Zoran Pantelić.

Izložba se realizuje u sklopu projekta „Nova mapiranja Evrope“, koji su podržali Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Biće otvorena do 1. marta 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.