U trendu

Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena”

BEOGRAD – Večeras je otvorena izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda predstavljen je 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Novu atraktivnu postavku zvanično je otvorio direktor FCS reditelj Gordan Matić, koji je primetio da je najnoviji projekat zapravo “mnogo više od same izložbe nekih filmskih plakata”.

“Uvek mi je zadovoljstvo i čast naći se u ovom prostoru ispred Filmskog centra Srbije, jer je ovo mesto gde uvek osećamo dobrodošlicu”, rekao je Matić.

On se složio sa stavom urednika filmskog programa Ivana Aranđelovića da je DKCB “mesto dobrog filma”.

Miroljub Vučković, poznati filmski radnik, bivši direktor FCS-a, sada urednik međunarodne saradnje u istoj ustanovi, smatra da je hodnik DKCB-a kao sveti prostor i da je uvek bio dom dobrog filma.

Prema njegovim rečima, filmski plakat je u to doba bio način komunikacije sa gledaocima, posetiocima bioskopa, bio mamac za publiku, da u što većem broju kupuju karte i da ostvarenja budu gledana, a da je danas na neki način plakat za film prevaziđen.

Publika je duž celog hola DKCB-a večeras imala priliku da gleda plakate urađene za popularne ratne spektakle: „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Valter brani Sarajevo“ (najgledaniji jugoslovenski film, decenijama hit u Kini) i „Partizanska eskadrila“ istog režisera Hajrudina Krvavca, i drugi.

U izboru su se našli i plakati za filmove „Crveni udar“ Predraga Golubovića, „Dvoboj za južnu prugu“ Zdravka Velimirovića, „Okupacija u 26 slika“ Lordana Zafranovića, „Izdajice i ratni zločinci“ Stoleta Jankovića, „Nokaut“ Bore Draškovića, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ Dejana Karaklajića, „Čovek koga treba ubiti“ Veljka Bulajća, “Nacionalna klasa” Gorana Markovića, “Pas koji je voleo vozove” Gorana Paskaljevića”, “Povratak otpisanih” Aleksandra Đorđevića, “Hajka” Živojina Pavlovića, “Lude godine” Zorana Čalića, ukupno 41 plakat antologijskih ostvarenja bivše SFRJ.

Izložba će trajati do 10. jula u Filmskoj galeriji KCB-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.