U trendu

Izložba grobljanskih Jugoslava Vlahovića 5. jula u NBS

BEOGRAD – Ilustrator i karikaturista Jugoslav Vlahović saopštio je danas da će njegova prva samostalna izložba fotografija „Bibliotheca mortalis – motiv knjige na grobljima Srbije i Evrope“ biti otvorena 5. jula (12:00) u Narodnoj biblioteci Srbije.

Vlahović je naveo da je „Bibliotheca mortalis“ kolekcija 170 fotografija sa motivima knjige koje je snimio od 2013. do 2021. godine na grobljima Srbije i Evrope.

Ideja o „Biblioteci“ javila se Vlahoviću pošto je prolazio pored groba sa velikom otvorenom knjigom u blizini svoje porodične grobnice na beogradskom Novom groblju, a potom je na sahrani brata od tetke na Novom bežanijskom groblju, na grobu do njegovog, uočio crnu knjigu.

„‘Bibliotheca mortalis’ je skromni doprinos kulturi sećanja i uz Geteovo da ‘čovek ima jak duh i slabo telo’, prikazuje njegov otpor prolaznosti. Samo je jedan lični pogled na knjigu kao motiv na grobljima iz ugla umetnika, bez pretenzija na naučni ili sličan rad“, rekao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, u izboru se vodio po kriterijumu estetskog doživljaja u domenu umetničke fotografije ali je uključio i neke dokumentarnog karaktera koje pokazuju vreme i mesto njihovog nastanka s obzirom na broj od dvadesetak posećenih lokacija.

„Takođe, namera mi je bila i da iniciram tribinu-raspravu o karakteru i kvalitetu grobljanske arhitekture i prakse kod nas s obzirom na novo doba i činjenicu da je skoro sve prepušteno kamenorescima i zanatlijama, sa retkim novim umetničkim delima na njima“, naveo je Vlahović.

Izložba će u NBS biti otvorena do 30. septembra, a prati je obiman katalog sa 168 strana u kome su i tekstovi rok publiciste Petra Pece Popovića i akademika Matije Bećkovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar