U trendu

IzloĹžba i nagrada za Dan Etnografskog muzeja

BEOGRAD – Dan Etnografskog muzeja obeleĹžen je danas otvarenjem izloĹžbe „Lepa kuća“ autora dr MiloĹĄa Matića i dodelom godiĹĄnje nagrade „Borivoje Drobnjaković“ za Ĺživotno delo Bratislavi Idvorean-Stefanović.

U znak sećanja na prvu izložbu koja je otvorena 1904. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu, uprava muzeja je povodom jubileja dodelila i ove godine nagradu za ukupan doprinos pojedinca iz oblasti etnologije, antropologije, muzeologije, kao i za doprinos na očuvanju kulturnog nasleđa, koja je ove godine pripala autorki Idvorean-Stefanović.

Nagrada „Borivoje Drobnjaković“ nosi ime po direktoru Etnografskog muzeja, koji je bio na ovoj funkciji od 1927. do 1950. godine, nakon čega je bio i redovni profesor etnologije na Filozofskom fakultetu.

Praksa održavanja Dana muzeja je da svake godine, što je slučaj i ovogodišnjeg obeležavanja jubileja, bude otvorena neka nova izložba.
OvogodiĹĄnja izloĹžba je „Lepa kuća“ kustosa, muzejskog savetnika dr MiloĹĄa Matića.

IzloĹžbom „Lepa kuća“ autor prikazuje načine ukraĹĄavanja kuća koje su nastale kao plod narodnog graditeljstva na tlu Srbije.

„Osnovna ideja izloĹžbe sadrĹžana je u konačnoj poruci, a to je da porodica, koja je posednik jedne kuće, teĹži da lepotom kuće izrazi nastojanje da odnosi među ljudima budu harmonični, ispravni u neposrednoj zajednici koja je okruĹžuje“, rekao je autor izloĹžbe za Tanjug.

On je istakao da se izloĹžba bavi narodnom ruralnom, odnosno seoskom arhitekturom.

„Ova izloĹžba objedinjuje tri etnografska aspekta: predmeti, kojih nema mnogo, uistinu, zatim tu su fotografije, koje su svakako najrečitije, i jedna zanimljiva digitalna animacija, koja je tu za onaj deo modernih posetilaca“, dodao je autor.

Direktorka Etnografskog muzeja Tijana Čolak Antić istakla je, povodom Dana muzeja, da je muzej u proteklih godinu dana obeležio brojna gostovanja izložbi u inostranstvu, u saradnji sa ambasadama Republike Srbije, kao i mnoga druga dešavanja od velikog značaja za muzej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.