U trendu

IzloĹžba Klasovih karikatura 8. oktobra u NBS

BEOGRAD – IzloĹžba „Klas – karikature“ autorke Gorane Stefanović, omaĹž srpskom i svetskom karikaturisti Aleksandru KarakuĹĄeviću Klasu (1927-2002), biće otvorena 8. oktobra u galerijskom prostoru Narodne biblioteke Srbije, saopĹĄteno je danas iz ove institucije.

Ovom prilikom prisutnima će se obratiti v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir PiĹĄtalo, autorka postavke i kataloga Gorana Stefanović, sin Aleksandra Klasa Vladimir KarakuĹĄević, profesor i karikaturista Jugoslav Vlahović i glavni i odgovorni urednik „Politikinog zabavnika“ Zefirino Grasi.

IzloĹžba prati profesionalni razvoj i Ĺživotni put umetnika, mapirajući najvaĹžnije tačke njegovog stvaralačkog formiranja – od ranih radova iz 50-ih godina proĹĄlog veka, preko portretnih, autokarikatura, putopisnih, nagrađenih karikatura sa svetskih festivala humora, do onih rađenih za „JeĹž“ i „Ilustrovanu politiku“ tokom 70-ih i 80-ih godina.

Iz njegovog obimnog likovnog opusa, koji sadrži ilustrovane plakate, originalne ilustracije i reklamnu grafiku, izdvojene su karikature na osnovu kojih su posmatrane političke slabosti i anomalije jugoslovenskog društva u celini, kao i individualne specifičnosti pojedinaca.

Pored toga, izložene su i nagrade i priznanja koje je osvajao na prestižnim međunarodnim takmičenjima poput onih u Tolentinu i Knok Hejstu, dnevnički zapisi, prepoznatljive lule koje su bile i njegov zaštitni znak, brojni lični predmeti, kao i detalji grafičkog dizajna koji nose Klasov prepoznatljiv autorski pečat.

Kako je navedeno, u istoriji jugoslovenske karikature, „Klas je ostao upamćen kao istrajan i radoznao autor koga krasi neverovatna vedrina duha“.

Profesionalnu karijeru započeo je kao najmlađi karikaturista „JeĹža“ (1950), a osam godina kasnije postao je član redakcije novoosnovanog časopisa „Ilustrovana politika“ u kojoj je proveo čitav radni vek.

Bio je član ULUPUDS-a, a 1959. godine stekao je status istaknutog umetnika i učestvovao na gotovo svim izložbama ovog udruženja, a potom i na 390 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, (od čega 40 samostalnih u periodu od 1952. do 1994. godine).

Po broju osvojenih nagrada ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najnagrađivaniji karikaturista na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar