U trendu

IzloĹžba „Korektivne mere“ u NGVU

BEOGRAD – Kolektivna izloĹžba „Korektivne mere“ biće otvorena večeras i trajaće do 17. marta u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti (NGVU) u Beogradu, čime će početi novi programski ciklus za ovu godinu.

Umetnice novog projekta – postavke su Sonja Radaković, Brigita Antoni i Katarina Allfa Jovanović.

One su stvorile neobičan kustosko-umetnički eksperiment koji proizilazi iz potrebe za razgradnjom odnosa hijerarhije tipičnih za svet umetnosti i razmatranjem ženske subjektivnosti.

Trio autorki konstatuju da nadzorni – politički, druĹĄtveni, informatički sistemi koji definiĹĄu ljudsku jedinku, opstaju zahvaljujući neprestanom pomaganju obrazaca miĹĄljenja i delovanja.

Tokom otvaranja izložbe, od 19 časova biće izvedeni performansi Sonje Radaković i Katarine Alfe Jovanović, autorki postavke.

Vođenje kroz izložbu će se odvijati u dva termina: 22. februara od 18h kroz razgovor kustosa Vladimira Bjeličića i umetnica, kao i 15. marta u istom terminu.

Brigita Antoni (34) kroz svoju umetničku praksu istražuje odnose između nauke i klimatskih promena izvedenih iz naučnih otkrića, u oblastima astronomije i optike.

Ona kombinuje digitalne medije, slikarstvo, video, i na taj način razvija istraživačke projekte koji se manifestuju kao rezultat u vidu virtuelnih i materijalnih instalacija.

Imala je četiri samostalne i veći broj grupnih izložbi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu.

Radaković (32) je multimedijalna umetnica koja se najčešće koristi svojim i tuđim telom kao alatkom kako bi proučila društvene obrasce ponašanja i delovanja na granici morala, ukusa i pristojnosti. Učestvovala je na dosta samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu, a trenutno ide na doktorske studije iz oblasti Likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde i radi kao stručni saradnik na predmetu Slikanje.

Dobitnica je nagrade 58. Oktobarskog salona u Beogradu, a bavi se klasičnim baletom i sportom.

Jovanović (26) kroz skulpturu i performans testira različite strategije kako bi kritički predstavila umetničke, društvene i političke paradigme.

Prvu samostalnu izložbu realizovala je 2020. godine u Domu Omladine Beograda, a učestvovala je i u više grupnih širom regiona, a ima iskustva u pozorištu kao rad na scenografiji i kostimu.

Organizacija izloĹžbe je poverena Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, a u autorskom timu projekta su – Ana Aleksić – grafičko oblikovanje i Andrej OstroĹĄki – video rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.