U trendu

IzloĹžba „Milena JNK: Duga u oblaku“ u Modernoj galeriji

BEOGRAD – U petak, 28. oktobra u 19:00 u Modernoj galeriji Beograd, biće otvorena izloĹžba „Milena JNK: Duga u oblaku“, najavili su organizatori.

Nastala kao plod saradnje Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd, a povodom prve godiĹĄnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice, Milene Jeftić Ničeve Kostić (1943, TomaĹĄevac, Vojvodina – 2021, Beograd) ova izloĹžba fokusirana je prevashodno na ranoj fazi njene umetnosti, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, ciklusima „Bele slike“, „Ĺ˝ivotinje“ i „Glave“, predstavljajući dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Legata Milene JNK u Kući legata.

Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK (skraćenica prezimena je pseudonim koji je rado koristila), bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva.

„Njene varijante „Bele slike“, ciklusi „Krojački saloni“ i „Popravke čarapa“, duguju dosta i satima njenog boravka u pozoriĹĄnim krojačnicama, okruglim, belim, praznim licima pozoriĹĄnih lutaka.

Potom, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, umetnica se upuĹĄta u niz neumornih slikarskih optičkih i kolorističkih eksperimenata, bliskih „pattern painting“-u, op artu i pop artu.

Njihov najpoznatiji domet je jarko animalističko slikarstvo na ivici apstrakcije, ciklus „Ĺživotinje“, započet u Parizu, za koji je dobila otkupne nagrade Oktobarskog salona i Prolećne izloĹžbe (1983).

Birajući za svoje junake egzotične Ĺživotinje, polazeći od atraktivnosti printa, koji je u proĹžimanju sa pozadinom slike, Milena ciklus zavrĹĄava slikama na ivici apstrakcije. Manji ciklus „Glave“ u pastelu, na ivici naivnog slikarstva, ĹĄarenila dečjih drvenih bojica, govori o (ne) mogućnosti, pokuĹĄajima komunikacije.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata.

Osim radova koje se mogu videti na izloĹžbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu i Muzeja Zepter u Beogradu.

IzloĹžba traje do 24. novembra 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.