U trendu

Izložba „Milena JNK: Duga u oblaku“ u Modernoj galeriji

BEOGRAD – U petak, 28. oktobra u 19:00 u Modernoj galeriji Beograd, biće otvorena izložba „Milena JNK: Duga u oblaku“, najavili su organizatori.

Nastala kao plod saradnje Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd, a povodom prve godišnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice, Milene Jeftić Ničeve Kostić (1943, Tomaševac, Vojvodina – 2021, Beograd) ova izložba fokusirana je prevashodno na ranoj fazi njene umetnosti, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, ciklusima „Bele slike“, „Životinje“ i „Glave“, predstavljajući dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Legata Milene JNK u Kući legata.

Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK (skraćenica prezimena je pseudonim koji je rado koristila), bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva.

„Njene varijante „Bele slike“, ciklusi „Krojački saloni“ i „Popravke čarapa“, duguju dosta i satima njenog boravka u pozorišnim krojačnicama, okruglim, belim, praznim licima pozorišnih lutaka.

Potom, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, umetnica se upušta u niz neumornih slikarskih optičkih i kolorističkih eksperimenata, bliskih „pattern painting“-u, op artu i pop artu.

Njihov najpoznatiji domet je jarko animalističko slikarstvo na ivici apstrakcije, ciklus „životinje“, započet u Parizu, za koji je dobila otkupne nagrade Oktobarskog salona i Prolećne izložbe (1983).

Birajući za svoje junake egzotične životinje, polazeći od atraktivnosti printa, koji je u prožimanju sa pozadinom slike, Milena ciklus završava slikama na ivici apstrakcije. Manji ciklus „Glave“ u pastelu, na ivici naivnog slikarstva, šarenila dečjih drvenih bojica, govori o (ne) mogućnosti, pokušajima komunikacije.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom o Mileni JNK, njenim ciklusima i legatima, čiji je autor Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata.

Osim radova koje se mogu videti na izložbi, u katalogu je reprodukovano nekoliko dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu i Muzeja Zepter u Beogradu.

Izložba traje do 24. novembra 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar