Izložba „Novi sjaj rimskih spomenika“ u organizaciji NM

BEOGRAD – Dokumentarna izložba „Novi sjaj rimskih spomenika. Konzervacija i restauracija rimskih spomenika iz Laidarijuma Narodnog muzeja u Beogradu“ biće otvorena 17. oktobra u Velikom barutnom magacinu Beogradska tvrđave, najavili su danas iz Narodnog muzeja.

Rimski spomenici izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu,u sastavu stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, pripadaju Zbirci antičkih i srednjovekovnih epigrafskih i anepigrafskih spomenika.

Ovaj redak i raznovrstan fond, najstariji i najbrojniji ove vrste u Srbiji, prikupljan je od osnivanja Muzeja 1844. godine.

Izloženi sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici, počasni spomenik, baza sa spiskom veterana, natpisi sa građevina i elementi dekorativne plastike, najvećim delom su otkriveni u Beogradu.

Izvestan broj potiče sa lokaliteta na Kosmaju, u Kostolcu, Sremskoj Mitrovici, kao i sa drugih nalazišta u Srbiji, dok pojedini potiču iz Albanije.

Svi pripadaju hronološkom rasponu od I do IV veka.

U Narodnom muzeju u Beogradu su od sedamdesetih godina prošlog veka izvođeni konzervatorsko – restauratorski radovi na spomenicima iz ovog fonda.

O značaju tih procesa, koji se odvijaju uglavnom u konzervatorsko-restauratorskim ateljeima i laboratorijama Muzeja, retko se govori, a procesi za publiku ostaju nevidljivi.

Dokumentarna izložba „Novi sjaj rimskih spomenika. Konzervacija i restauracija rimskih spomenika iz lapidarijuma Narodnog muzeja“ u Beogradu prikazuje izbor kompleksnih i zahtevnih konzervatorsko-restauratorskih tretmana, izvedenih od 2006. do 2008. i od 2011. godine do danas, na nadgrobnim spomenicima i sarkofazima izloženim u Velikom barutnom magacinu.

Radovima je do početka prošle decenije rukovodio Slobodan Savić, konzervator savetnik.

Autoriove izložbe su Veselinka Ninković, muzejski savetnik i kustos Zbirke i konzervatori Mina Jović i Marko Stamenković,imali su za cilj da širu javnost upoznaju s nizom postupaka i intervencija na muzejskim predmetima iz lapidarijuma, koji je bio idealno mesto za rad sa teškim i velikim spomenicima od kamena, kao što su sarkofazi.

Zahvaljujući višegodišnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenim spomenicima, od kojih su pojedini predstavljeni na izložbi, u mogućnosti smo da muzejski predmet sagledamo i publici prikažemo u njegovoj celovitoj formi i punom estetskom izrazu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.