U trendu

IzloĹžba u okviru projekta Inkluzivni muzej (FOTO/VIDEO)

Posetioci izložbe „Dodirni“ imali su jedinstvenu priliku da se kroz dodirivanje skulptura upoznaju sa njihovom formom, materijalima i energijom, pošto je postavka bila prilagodjena slepim i slabovidim osobama.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je uradio projekat Inkluzivni muzeji kroz koji je mapirano koliko su muzeji svima dostupni, rekla je urednica galerijskog programa Zavoda Milica Jovanović.

„NaĹĄa Ĺželja je da skulpture budu dostupne svima, odnosno ĹĄto većem broju ljudi. U tom smislu smo postavili i tipl trake i naslovi, nazivi skulptura i njihovih autora su na Brajevom pismu. Hteli smo takodje da pozovemo i publiku koja moĹže da vidi skulpture, da ih dodirne, da oseti njihove forme i materijal“, rekla je Jovanović.

Skulpture su iz privatne kolekcije Vladimira Tomčića, kolekcionara i istoričara umetnosti, a predstavljeni su jugoslovenski i strani autori 20. veka.

„Pored jednog MeĹĄtrovića, tu su Frano KrĹĄinić, Petar Palavičini, potom tu su skulpture Salvadora Dalija, Djordja de Kirika. Tematski smo podelili izloĹžbu na aktove, portret, religijske predstave, strane autore i animalne predstave“, dodala je Jovanović.

Izložba je privukla veliku pažnju najšire publike, ne samo slepih i slabovidih osoba, dodaje Milica Jovanović.

Inkluzija predstavlja važnu temu za sve u kulturi, a za Zavod je to, kako se ističe, jedan od strateških ciljeva projekta koji pokreće temu društvene odgovornosti i otvaranja ka svim članovima zajednice.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.