U trendu

IzloĹžba „Uroburo“ od 18. januara u Somboru

SOMBOR – IzloĹžba “Uroburo” autorke Merime Fetahović biće otvorena 18. januara u 19.00 časova u Galeriji Kulturnog centra Sombora gde će trajati do 12. februara, saopĹĄtili su danas organizatori.

„Polazeći iz lične perspektive poimanja i osećanja sveta koji me okruĹžuje i koji nosim u sebi Ĺželim da se predstavim somborskoj publici sa skulpturalnom instalacijom ‘Uroburo’ sastavljenom od preko 150 elemenata“, rekla je Fetahović.

Uroburo ili uroboros, drevni simbol prisutan kod mnogih naroda u različitim vremenima, predstavlja zmiju ili zmaja koji sam sebi grize rep formirajući krug bez početka i kraja, i time simbolizuje jedinstvo, celinu celine,beskonačnost, besmrtnost i savršenstvo, saopštio je KC Sombora.

Fetahović je napomenula da izbor gline kao nosećeg materijala za rad nije slučajan, poĹĄto „raspadanjem prelazi u stvaranje nove materije, iznova i iznova“, dok su izloĹžene „maske (forme lica) obijene uzimanjem preciznog gipsanog negativ“a.

„Utiskivanjem gline svaki put sa drugačijim reljefom je postignuta razlika između svakog pojedinačnog otiska ostvarujući neponovljivu i unikatnu formu. Maske (forme lica) predstavljaju ‘nas’ toliko različite, a u biti veoma slične“, navela je Fetahović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.