Japansko-srpski festival filma u BGD, NS i Tokiju

BEOGRAD – Šesti po redu Japansko-srpski festival filma održaće se od 29. do 31. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu uz prateći program, izložbu, performanse i predavanja.

Festival se potom seli u Novi Sad 2. i 3. novembra, a istovremeno će biti održan i u Tokiju, najavili su organizatori festivala.

Posetioci će tokom festivala imati priliku da vide nova kratkometražna filmska ostvarenja u selekciji Marka Grbe, kao i iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, a takođe će moći da prisustvuju mnogim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima na temu „Stvaraoci i dela“, koji iz godine u godinu imaju sve veći programski prostor ovog festivala.

Festival će zajedno otvoriti ovogodišnje članovi žirija – urednica u Redakciji filmskog programa RTS-a – Sandra Perović i renomirana japanska glumica Hako Ošima.

U okviru ceremonije otvaranja, u utorak 29. oktobra od 18 sati publika će videti izložbu pod nazivom „Zapisi pred san“ mlade umetnice kojoj je Francuska dodelila počasni orden Vitez reda umetnosti i knjževnosti, kao i butoh performans u izvođenju Marka Nektana.

Nakon toga će uslediti filmovi takmičarske selekcije i tribina „Čovek i mašina“ u okviru ovogodišnje tematske razrade festivala, na kojoj će govoriti: Viktor Kiš, Aleksandar Rodić, Hako Ošima i Akijoši Imazeki.

Drugog dana festivala, 30. oktobra, aktivnosti će početi panelom „Oracle media samitom“, koji će voditi dvogodišnji dobitnik nagrade japanskog žirija, Ognjen Petković.

Umetnički program počeće u 18 sati, kada će posetioci moći da pogledaju delo profesora sa tokijskog Politehničkog univerziteta, Takajame Rjuićija (Nitrat), dok će u potkrovlju Jugoslovenske kinoteke biti održana radionica Marka Nektana „Izazivanje kreacije“.

U atrijumu Jugoslovenske kinoteke TKV, autorka izložbe „Zapisi pred san“, biće održan performans „Proces stvaranja“.

Ovaj dan zatvoriće takmičarski filmski blok od 20:00 do 22:30.

Poslednjeg dana Festivala (31. oktobar) posetioci će moći da čuju više o samom Japanu i o iskustvima onih koji svojim radom, likom i delom podstiču zbližavanje ove dve kulture.

Nakon toga, organizatori Japansko-srpskog filmskog festivala pripremili su i revijalnu internacionalnu selekciju filmova, koja je okupila ostvarenja širom sveta na ovogodišnju temu „Stvaraoci i dela“ .

U ovom bloku animirani filmovi su najprisutniji i dodiruju aktuelna pitanja modernog sveta kroz satiru i pozitivnu kritiku, naveli su organizatori festivala.
Pre proglašenja pobednika biće prikazan i poslednji takmičarski blok, kao i tribina „Autor i delo“, koju će obeležiti autentični gosti, veterani i prijatelji.
Nagradu će uručiti predstavnici srpskog i japanskog žirija uz podršku tima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.