U trendu

Jesenja izloĹžba ULUS-a (FOTO/VIDEO)

Tradicionalna Jesenja izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), pod nazivom „Flamingov cvet ili anturijum“, održana je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Koncept ovogodošnje jubilarne 85. Jesenje izložbe je zasnovan na pseudoistoriji istorijske ličnosti i pesnikinje Cvijete Zuzorić po kojoj je i umetnički paviljon u kojem je izložba realizovana, nazvan, objašnjava predstavnik kustoskog tima Milan Djordjević.

„U pseudoistoriji se navodi kako je Cvijeta Zuzorić, Ĺživeći u Dubrovniku, u bogatoj trgovačkoj porodici, kasnije sa svojim supruĹžnikom Bartolomeom PeĹĄonijem, bila primorana na emigraciju zbog bankrota i nakon toga su oni u Italiji prodavali anturijum, cveće kako bi se izborili za ekonomski opstanak, a koje je jedan od ključnih elemenata teme ove izloĹžbe“, rekao je Djordjević.

IzloĹžba je okupila viĹĄe od 140 umetnika, a radovi se preteĹžno bave cvetom anturijuma koji simbolizuje strast.

„Prema odredjenim verovanjima, moĹže da opstane samo u domovima u kojima vlada sloga, u kojima vlada poverenje, saradnja, i to je ujedno vaĹžno upravo zbog prostora u kojem se nalazimo, Umetničkog paviljona ’Cvijeta Zuzorić’, koji se moĹže smatrati domom UdruĹženja likovnih umetnika Srbije koje broji viĹĄe od 2.500 članova ĹĄirom Srbije“, dodao je Djordjević.

Djordjević podseća da je ULUS u tom prostoru praktično od svog nastanka, a da je zanimljivost iz istorije Paviljona da je podignut uz pomoć sredstava gradjana i od samog početka prvi prostor za kulturu u Srbiji vezan za umetnike.

Paviljon je, medjutim, danas u veoma loĹĄem stanju, a njegova rekonstrukcija je joĹĄ neizvesna.

„Ovo je jedan od najposećenijih prostora kulture u Beogradu i generalno u Srbiji, nalazi se na Kalemegdanu, na izuzetno prometnom prostoru i dnevno izloĹžbe u Paviljonu poseti viĹĄe od 600 ljudi ĹĄto ukazuje na njegovu vaĹžnost“, istakao je Djordjević.

Jesenja izloĹžba je najstarija ULUS-ova izloĹžba (1928) i najstarija izloĹžba u regionu.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.