U trendu

Jovici Aćinu uručena nagrada „Isidora Sekulić“

BEOGRAD – Gradska opština Savski venac priredila je juče manifestaciju „Dani Isidore Sekulić“ u Kući Kralja Petra Prvog na kojoj je svečano uručena nagrada “Isidora Sekulić“ za 2021. godinu književniku Jovici Aćinu za zbirku pripovedaka „Banja i druge poslednje priče“ objavljenu u prošloj godini.

Dobitnik nagrade je ugledan nosilac nekih od najznačajnijih priznanja za prozna i kritička ostvarenja, koji iz godine u godinu pokazuje kako je tanka nit koja razdvaja stvaranje književnosti i njeno poznavanje.

Novčanu nagradu dobitniku je uručio predsednik Skupštine opštine Savski venac Strahinja Kukić, a Povelju i Plaketu Članica opštinskog veća Ana Marinković. Priznanje književnicima koje je dodelila opština Savski venac za uspešno književno delo ostvareno u žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji obuhvatilo je jednu nagradu za period protekle godine.

Žiri Književne nagrade „Isidora Sekulić“ u sastavu: prof. dr Aleksandar Jerkov (predsednik), Radinka Stojković i Majo Danilović saopštio je da je na konkurs pristiglo 33 književna dela, a jednoglasnom odlukom članova žirija nagrada koja nosi ime velike književnice pripala je zasluženom dobitniku – izjavio je predsednik Skupštine opštine Strahinja Kukić.

Program je upriličen nastupom muzičke škole „Davorin Jenko“ čiji su predstavnici sve prisutne zabavili izvođenjem muzičkih numera na klaviru.

„Opština Savski venac neguje tradiciju sećanja na Isidoru Sekulić, jer kao što njena dela traju i trajaće vekovima, tako i ova književna nagrada postoji već 50 godina“ rekao je tim povodom Kukić, izrazivši zadovoljstvo što se galeriji velikana koji su do sada osvajili ovu značajnu nagradu u srpskoj književnosti, svake godine pridruže autori koji svojim književnim profilom pokazuju da su dolični nagradi koja čuva spomen na izuzetan književni rad večne Isidore Sekulić.

Manifestacija traje dva dana, a tokom drugog dana, 24. juna 2022. s početkom u 17 časova biće održana „Isidorina čajanka“ kada je predviđen recitalski nastup Katarine Masoničić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.