U trendu

„Jugoslavija, moja dežela“ trijumfovala u Čortanovcima

ČORTANOVCI – Predstava „Jugoslavija, moja dežela“ prema romanu Gorana Vojnovića, u režiji Marka Misirače proglašena je za najbolju predstavu na osmom izdanju ambijentalnog festivala „Novi tvrđava teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.

Žiri je u svom obrazloženju za najbolju predstavu „Jugoslavija, moja dežela“ u koprodukciji pozorišta Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor, naveo da je veliki rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču.

„Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno sa predstavom“, zaključio je stručni žiri.

U sastavu tročlanog žirija radili su književnik Laslo Blašković (predsednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović.

Albu Ištvanu dodeljena je nagrada za režiju predstave „Nesrećni“ u izvođenju pozorišta „Figura studio“ iz Georgenija u Rumuniji.

Dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“ – Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.

Za najbolju mušku rolu, nagrađeni su Boris Šavija, koji tumači oca Nedeljka u predstavi „Jugoslavija, moja „“, u režiji Božidara Đurovića, u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju komada „Ostajem ostati“ u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

Pored toga, festival je ustanovio još jedno priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu „Milan Gutović“.

„Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival“, istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Čast da ponese prvu nagradu „Milan Gutović“ na ovom ambijentalnom festivalu pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u spomenutoj predstavi „Berači snova“.

Festival je završen u četvrtak veče svečanom dodelom nagrada, a onda je usledila prva repriza predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“ reditelja Dina Mustafića, koja je realizovana u produkciji samog festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar