U trendu

Kako se spasiti od zombija

Ukoliko ste se nekad pitali kako da svoje najmilije i sebe spasete od užasne sudbine da postanete obrok zombiju, ili se, još i gore, vi ili vaši najmiliji pridružite hordama proždrljivih živih mrtvaca, u "Priručniku za odbranu i zaštitu od zombija" američkog autora Maksa Bruksa (sin reditelja Mela Bruksa) naći ćete odgovore na sve nedoumice koje biste mogli imati.
U pogledu forme, ova knjiga je, kao što joj i naziv kaže, priručnik za preživljavanje. U ovom slučaju, od zombija. I to prilično temeljan priručnik. Na početku, bivate upoznati sa tim šta su zombiji, šta je stvarnost a šta samo holivudski mit, koja je razlika između pravog, holivudskog i vudu zombija, kako se zaraza prenosi, koje kategorije epidemije postoje (u zavisnosti od toga da li je zaražen samo vaš komšiluk ili se zaraza proširila svetom u toj meri da sada zombiji čine većinu) i kako po sumnjivim, nedorečenim vestima prepoznati da možda ima zombija u vašoj blizini.
U drugom delu, autor vas upoznaje sa mogućim oružjima koja biste mogli da primenite protiv zombija, od stvari koje možda imate u sopstvenom domu, preko onoga što bi bilo nezakonito posedovati, pa do onoga za šta bi vam bila potrebna državna naučna laboratorija. Tu se pominju i mogući oklopi – u principu su najpraktičniji tesna odeća (ne toliko tesna da vam sputava pokrete, ali ni toliko lepršava ili sa visećim delovima koje bi zombi mogao ščepati i tako vas uhvatiti) i kratka kosa.
Treći deo knjige upoznaje vas sa tim kako da od zombija odbranite svoje prebivalište, bilo da se radi o vašem sopstvenom domu, ili o privremeno zauzetom objektu koji koristite kao tvrđavu. Tu su i prednosti i mane različitih objekata kad se radi o odbrani od zombija.
U četvrtom delu su uputstva kako se ponašati kad ste u bekstvu, odnosno, kad preko teritorije na kojoj ima zombija pokušavate da stignete na bezbedno. Tu su prednosti i mane prevoznih sredstava – najpreporučljiviji je bicikl – kao i opisi različitih terena i kako ih preći.
U petom delu reč je o napadu na zombije. Ono što je bilo problem dok bežite može se pokazati kao izuzetno efikasno kad napadate, kao što su neki tipovi vozila. I u ovom delu ima priče o različitim terenima, ovog puta sa stanovišta napada, a tu su i različiti predlozi strategija i na šta prilikom odabira strategija treba obratiti pažnju.
Šesti deo vas upoznaje sa tim kako da preživite epidemiju četvrtog stepena, tj. šta kad je ceo svet prekriven zombijima. Pripremu za takvu mogućnost trebalo bi da počnete još sad, dok nije kasno (dobijate i uputstva kako da se pripremite), ponovo ima priče o terenima i o prednostima i manama različitih terena u ovakvoj situaciji, a tu su i uputstva o trajanju izolacije, kao i o tome šta dalje.
Sedmi deo iznosi dokumentovane priče o slučajevima pojave zombija, počev od 60.000 godina pre nove ere u Katandi u Centralnoj Africi, pa do slučaja na Devičanskim Ostrvima 2002. godine. Na kraju, tu su i uputstva kako da vodite dnevnik u slučaju epidemije.
"Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija" je duhovito napisana knjiga, nalik na pravi priručnik, osim što se odnosi na mogućnost epidemije Solanuma, virusa koji ljude pretvara u zombije i navodi vašu komšinicu da pokuša da vam odgrize nogu i ostale delove tela. Na idejnom nivou, stvar je zabavna, ali se nakon nekog vremena izliže, pa postane predvidljiva (što ne mora da bude problem) i monotona (što jeste problem).
Uprkos tome, "Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija" mogao bi da bude zabavno štivo za trenutke dokolice, ukoliko volite takvu vrstu zabave. Zanimljiva knjiga za ljubitelje priča o zombijima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.