U trendu

Kasares: Svirao sam na ulici, drugi su hteli da budu Maradona

BEOGRAD – Novi kralj flamenka Danijel Kasares otvoriće večeras 21. Guitar Art Festival nastupom sa svojim sekstetom u beogradskoj Kombank dvorani.

Španac Danijel Kasares stvara svoju muziku više od 25 godina i ima osam albuma iza sebe.

Kasers se izborio za tron novog kralja flamenka kroz jedinstveni zvuk u njegovoj interpretaciji, obnavljajući klasične, ali i nesumnjive „tragove“ svojih uzora, kao što su Paco de Lucia, Manolo Sanlucar, Tomatito i Gerardo Nunez.

Svoju autentičnost slavni muzičar duguje i proučavanju i sviranju klasike, džeza i fada.

Danijel Kasaras se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta.

Tada je Casaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko ples njegovih prstiju na žicama andaluzijske gitare.

Na otvaranju 21. Guitar Art Festivala publika u Beogradu biće u prilici da premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma „Magiterráneo“.

Taj album prema kojem svetska kritika izražava veliko poštovanje govori o strasti prema Sredozemlju, gde je odgajan i gde je oduvek živeo.

Kasares se danas susreo sa novinarima na konferenciji za medije u okviru Gitar Art festivala.

„Zahvaljujem svima što sam ponovo deo ovog festivala jer ga smatram jednim od najvažnijih na svetu. U Beograd dolaze gitaristi koji svojim istrumentima prenose emociju i to će biti naša misija na večerašnjem koncertu. Prenećemo publici ljubav“, kazao je Kasaras i pozvao publiku da večeras pleše na koncertu u Kombank dvorani.

Na pitanje Tanjuga koliko foklor Mediterana utiče na njegovu stvaralačku inspiraciju slavni gitarista otkriva da živi pored mora u jednom selu blizu Malage i da uživa Mediteranu.

„Blizina mora jako utiče na stvaranje naše muzike. Preko različtih kultura zemalja koje izlaze na Mediteran, flamenko je kao muzički pravac trajano obogaćen. Imamo sreće da flamenko lako prima kvalitetnu muzičku baštinu Mediterana i zato su naši koncerti puni strasti“, kazao je Kasares i dodao da u okolini Malage ima puno svetlosti i malo tuge.

Sve to se, kako kaže, jako ogleda u njegovoj muzici.

„Tu svetlost u različitim toplim bojama širimo na našim koncertima“, kazao je Kasares.

Kaže, inače, da je još u detinjstvu želeo da postane gitarista, jer je živeo u Andaluziji postojbini flamenka.

„Jako rano sam počeo na ulici da sviram za rauzliku od svojih vršnjaka koji su sanjali da igraju fudbal kao Maradona. Bez pevanja i plesa nema flamenka. Pako de Lusija je jednom kazao da gitarista mora da poznaje bolje ples od plesača i pevanje od pevača. Gitarista mora da iznese čitavu atmosferu na koncertu i on vodi priču na sceni“, kazao je Kasares.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.