Kenedi, Vargas, Brodski kvartet, BG filharmonija… na Bemusu

BEOGRAD – Jubilarni 50. Bemus biće održan od 10. do 20. oktobra u srpskoj prestonici, a na otvaranju će na na sceni Sava centra nastupiti britanski violinista Najdžel Kenedi, najavlili su danas organizatori na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić napomenula je da je Uprava grada Beograda odvojila 20 miliona dinara za ovogodišnje izdanje najznačajnijeg festivala umetničke muzike u Beogradu.

“ Zahvaljujem se i Ministarstvu kulture i informisanja jer je izdvojilo 5 miliona dinara. Ove godine smo odlučili da podržimo organizaciju jubilarnog izdanja festivala i umesto prošlogodišnjih 12 miliona sada smo izdvojili 8 više“ kazala je Ivona Jevtić.

Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogrdskih festivala pozvao je Beograđane da posete jedan od 9 koncerata u okviru programa Bemusa.

„Program je biran jako pažljivo, za muzičke sladokusce kako i dolikuje jubilarnom izdanju Bemusa. Zahvaljujem se Sekretarijatu za kulturu koji je na izuzetan način podržao festival“ kazao je Handanović.

Milica Kadić predsednica odbora festivala i urednica muzičkog programa CEBEF-a kazala je da Bemus otvara koncert Najdžela Kenedija, starog znanca beogradske publike.

„Vođeni idejom koncentracije kvaliteta u programu festivala odlučili smo se za britanskog violinistu na otvaranju Bemusa. Njegov nastup je zlatni pečat jubilarnom Bemusu. On će svirati u društvu kamernog ansambla sastavljenog od poljskih muzičara. Na programu su značajna dela u istoriji klaične muzike, od Baha pa sve do Geršvina“ kazal je Kadić.

Ona iz programa Bemusa izdvaja i nastup jednog od vodećih tenora današnjice Ramona Vargasa.

„On će nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a pod upravom Bojana Suđića. Koncert je posvećen stogodišnjici rođenja Leonarda Bernštajna, a Vargas će nam približiti i zvuke Latinske Amerike“ kazala je Kadić.

Program jubilarnog Bemusa ukrasiće i nastupi ruskog pijaniste Vadima Rudenka i korejskog violoniste Edvina E.C. Kima.

Dva reprezentativna koncerta inostranih ansambala dodatno obogaćuju program 50. BEMUS-a.

Šarun ansambl Berlinske filharmonije, nazvan po arhitekti zgrade Berlinske filharmonije, i čuveni Brodski kvartet iz Velike Britanije koji je poznat i po svojoj saradnji sa zvezdama svetske popularne muzike (Sting, Elvis Kostelo, Bjork…), donose beogradskoj publici najlepše stranice kamerne muzike.

Za kraj festivala posle 10 godina odsustva u program Bemusa se vraća Beogradska filharmonija.

Na programu su dela kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti.

Naš najznačajniji orkestar sviraće poemu „Beograd“ Dragutina Gostuškog i 9. simfoniju Ludviga van Betovena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.